250 möjligheter till entreprenörskap

Den 12 och 13 september 2017 är det återigen dags för konferensen 250 möjligheter. Det är en konferens där man vänder och vrider på begreppen utmaningar och möjligheter. Men det största fokuset ligger på just möjligheter och ambitionen är att tillföra kunskap och inspiration till det lokala utvecklingsarbetet. Detta ställer ofta stora krav på samverkan och att många krafter strävar åt samma håll. Just samverkan återspeglas även i konferensen eftersom den är ett gemensamt arrangemang mellan Jordbruksverket, Internationella Handelshögskolan i Jönköping, Vertikals, Sparbanksstiftelsen Alfa, LRF, Fastighetsägarna, Länsstyrelsen i Jönköping, Region Jönköpings län och Destination Jönköping.

Precis som förra året ”tjuvstartar” konferensen med ett antal miniseminarier där deltagarna har stort utrymme för frågor och diskussion. Därefter startar huvudprogrammet för konferensen. Årets upplaga fokuserar på möjligheter främst utifrån ett företagar- och entreprenörskapsperspektiv med bland annat Yngve Bergqvist, grundare av Icehotel och Bert Karlsson, entreprenören som främst verkar i landsbygdskommuner. Vi kommer även få höra Po Tidholm som var en av de starkaste rösterna i landsbygdsdebatten under 2016, Moa Björnsson som är utvecklingschef i den norska ökommunen Træna samt många fler.

För Jordbruksverkets, som är en av medarrangörerna, är frågor kring landsbygdernas olika förutsättningar och möjligheter viktiga att lyfta till ytan. Befolkningen minskar i många landsbygdskommuner och det sker en särskilt stor utflyttning av de yngre och mer högutbildade. Samtidigt drar städerna ifrån i takt med att industrierna i allt större utsträckning efterfrågar högutbildad personal. Detta skapar utmaningar för landsbygderna kopplat till demografi som i sin tur skapar utmaningar för entreprenörskap och företagande. Men möjligheterna är ändå stora, det visar inte minst årets konferensprogram vilket kanske främst visar upp att landsbygderna har ett brett spektrum av möjligheter. Under konferensen hoppas vi kunna få några svar kring hur entreprenörskapet bäst främjas på platser som är glesare och lokaliserade längre bort från de allra största arbetsmarknadsregionerna. Vad behöver man tänka på som entreprenör och vad behöver man tänka på som exempelvis kommun?

Målet med en landsbygdspolitik är en livskraftig landsbygd med likvärdiga möjligheter till företagande, arbete, boende och välfärd. Och det är nog just bredden av möjligheter som skapar utveckling. Detta poängteras också tydligt i det slutbetänkande som presenterades av den parlamentariska landsbygdskommitteen i januari i år. Det krävs många åtgärder för att vi ska kunna jämna ut de ökande skillnaderna som vi idag ser mellan stad och landsbygd. Därför är alla initiativ som lyfter dessa möjligheter bra, och framförallt hur vi kan ta tillvara på dem på bästa sätt.

Sista dagen för anmälan är 31 augusti och information om detta och konferensens innehåll hittar ni på:

http://250mojligheter.se/

För mer information kontakta

Lina Bjerke

lina.bjerke@jordbruksverket.se

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s