Dagen efter……

Idag är det fredag, dagen efter konferensen 250 möjligheter, 2016 års upplaga. Det är en trött men glad projektgrupp som ser tillbaka på två dagar där vi har skapat en mötesplats för att diskutera mindre platsers utveckling. Det är mycket tid och kraft som har lagts ner på att skapa denna mötesplats och det tycks vara så att den är väldigt viktig. Det är få forum i Sverige idag som ger tillåtelse att diskutera hur dessa minder platser kan se sina utmaningar som möjligheter och där man kan inspireras av varandra.

I år var programmet under två dagar. Onsdagen började i ett högt tempo med Alexander Bard som pratade om framtidens platser ur ett historiskt perspektiv. Man kan anta att några i publiken ansåg det vara något provokativt men hans budskap gav fog för eftertanke. Det är lätt för platser, stora som små, att planera för framtiden utifrån historiska preferenser vilket gör att vi ofta anser att förändringar är någonting negativt. Istället är det något positivt men det gäller att hänga med tåget när det går!

Alexander följdes av Andreas Carlsson, Tingsrydssonen som flyttade till LA, producerad för världsstjärnor, satt i Idoljuryn men som nu brinner för de mindre platsernas möjligheter. I Tingsryd har han skapat en populär musikskola, Academy of Music and Business, och det är planerat för fortsatt expansion i Vara kommun. Den lilla platsen är bra ur många perspektiv och det är viktigt att inte låsa in sig i invanda föreställningar utan ha modet att tro på möjligheterna.

Onsdagen avslutades med en fantastisk historia berättat av Birgitta Notlöf från Livstycket, ett kunskaps- och designcenter i Tensta där kvinnor från hela världen deltar. Där blandar de den kreativa verksamheten med teoretisk utbildning för dessa kvinnor. Birgitta startade detta utifrån en vision om att stärka kvinnor som kommer hit till Sverige och i detta arbete har Birgitta satsat mycket tid, mod och viljestyrka.

Däremellan hanns det även med tre talare i Pecha Kucha-format och man kan sammanfattningsvis säga att alla föreläsare under onsdagen gav en tydlig bild över vad konferensen 250 möjligheter egentligen handlar om. Alla platser har möjligheter som finns där för att utnyttjas men det krävs mod och viljestyrka på många nivåer för att det ska kunna fullföljas. Det måste finnas många som säger ja till idéerna.

Torsdagen var också laddad med föreläsningar men med ett mer praktiskt perspektiv. Det började med ett besök av Johan Persson, ordförande för den parlamentariska landsbygdskommitén som pratade om det delbetänkande som publicerades i våras och det arbetet som nu pågår för att skapa en gemensam färdplan för en samlad landsbygdspolitik. Därefter var det dags för Sofia Lindblad från LRF som gav oss en bild över man kan se på sakers tillgänglighet ur ett landsbygdsperspektiv. Ett nytt poängsystem presenterades där man ska kunna jämföra olika platser utifrån närheten till en rad olika parametrar. Hon följdes sedan av Tomas Kruth, expert på stadsutvecklingsfrågor på Fastighetsägarna. Han pratade om det, så för de flesta platser, så viktiga kvällsekonomier. Det finns möjligheter och verktyg även för de mindre platserna att skapa attraktivitet även efter ”kontorstid”.

Vi hann även med en fantastik middag mitt i äppellundarna uppe på Vista Kulle, mycket nätverkande och utdelning av årets hederspris med syftet att hylla personer, platser eller organisationer som jobbar för att främja sin plats utveckling. Årets pris gick till Kiladalens Utvecklings AB och de exemplifierar vad mycket av arbetet handlar om. Små platser står inför en rad utmaningar och det finns inget att vänta på. De har skapat ett bolag som återinvesterar i bygden och som inte är beroende av bidrag. Detta anser de vara ett hållbart arbetssätt vilket ger dem ett stort handlingsutrymme men framförallt en stor handlingskraft. Grattis Kiladalen!

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s