Bredbandstödet stimulerar till landsbygdsutveckling på olika sätt

Utbyggnaden av bredband på landsbygden lyfts ofta som en förutsättning för att vi ska kunna ha levande landsbygder. Bredband med hög hastighet minskar avståndet mellan stad och landsbygd och är en viktig pusselbit för att få hela Sverige att leva. Regeringens satsning på 3,25 miljarder kronor på bredbandsstöd ger utbyggnaden på landsbygden en stor skjuts framåt. Just nu grävs det för bredband i många delar av Sverige. De 3,25 miljarder som riktas till landsbygden är tänkta att kunna bidra till att uppfylla regeringens mål om att 90 procent av alla svenskar ska ha tillgång till snabbt bredband år 2020.

Hittills har drygt 1 000 ansökningar om bredbandsstöd i landsbygdsprogrammet kommit in. Mycket pekar på att stöden inte kommer att räcka till alla som har sökt men landsbygdsprogrammet kan komma att bidra till en spin-off effekt, då det ökar intresset hos marknadens aktörer att satsa på glesa områden. Bredbandsstödets utformning stimulerar nämligen permanentboende utanför tätort att organisera sig. Boende bildar bredbandföreningar och gör ett stort arbete i samband med att de söker stödet. De områden de söker för, som kanske var ointressanta för en marknadsaktör för några år sedan, kan nu ha blivit intressanta och trots ett avslag kan de boende ändå komma att få möjlighet till bredband. Ju högre anslutningsgrad och ju smidigare markavtal desto bättre förutsättningar att locka intresserade aktörer.

Att bredbandsutbyggnaden på landsbygden nu fortskrider i snabbare takt har vi i båda fallen de lokala eldsjälarna att tacka. Projekt med stor lokal närvaro har större förutsättningar att upphandla överkapacitet hos gräventreprenörer eller utnyttja konkurrensen hos lokala entreprenörer, än vad större aktörer har. Boende i städer har mycket att lära av hur landsbygdsboendes engagemang bidrar till konkreta resultat. Där bredbandsnöden är som störst verkar kreativiteten och förmågan att organisera sig vara som starkast.

Håkan Hylén och Johanna Larsson

Håkan Hylén och Johanna Larsson Jordbruksverkets landsbygdsutvecklingsenhet

 

 

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s