Kunskapen om fritidsfiske och fisketurism ökar i Sverige!

Detta slås fast i Jordbruksverkets senaste årsrapport om fritidsfiskes och fisketurismens utveckling som delades ut av Jordbruksverkets generaldirektör den 18 mars på Sportfiskemässan i Älvsjö.

Det har hänt mycket sedan 2011 då Jordbruksverket fick uppdraget att främja utvecklingen av fritidsfisket och fisketurismen- ett viktigt steg för att samla myndigheter, intresseorganisationer och näring för att arbeta tillsammans för att främja utvecklingen. Gruppen träffas med jämna mellanrum för att diskutera frågor av gemensamt intresse och mycket av det utvecklingsarbete som sker runt om i landet kan man läsa om i Jordbruksverkets årsrapporter.

Detta är en spännande och positiv utveckling som vi nu går till mötes. Fritidsfisket och fisketurismen betraktas allt mer som näringar att räkna med, även om det fortfarande finns en flera områden där lagstiftning och förvaltning inte har hängt med i utvecklingen. Fisk har gått från att betraktas enbart som mat till att ses som en resurs för rekreation och naturturism som den faktiskt också är. Det faktum att Jordbruksverkets numera har ett främjandeuppdrag på fritidsfiskets och fisketurismens område är ett viktigt steg i rätt riktning. Ett annat exempel är regeringsuppdraget om att förslå nya förvaltningsformer för lax och havsöring som Havs- och vattenmyndigheten fick 2015- ett uppdrag med särskilt krav att förutsättningarna för fritidsfiske och fisketurism särskilt skulle beaktas. Ett sådant uppdrag var inte på agendan för 10 år sedan vilket visar att vi idag är på rätt väg.

Men det är även viktigt att poängtera att trots att mycket pekar i rätt riktning så finns det en rad aktuella frågor där näringen känner oro för den framtida utvecklingen. Bland dessa kan nämnas skatt på bränsle som förbrukas i skepp och båtar, strandskyddslagstiftningens restriktioner avseende byggnation i strandnära läge, rätten att jaga och fiska i de svenska fjällen, behörighetsregler för att i kommersiellt syfte transportera passagerare till sjöss, förändringar avseende jakt- och fiskeutbildningar på gymnasienivå, momsregler etc. Jordbruksverket ser det som sin roll att följa dessa frågor och bevaka fritidsfiskets och fisketurismens intressen i syfte att skapa förutsättningar för en långsiktigt hållbar utveckling. En stor och viktig del i Jordbruksverkets främjandearbete handlar om att vara samlande och pådrivande i arbetet med att förbättra kunskapen om fritidsfisket och fisketurismen.

I 2015 års rapport om fritidsfiskets och fisketurismens utveckling fokuseras det just på arbetet mot fritidsfiskestrategins kunskapsmål. Det stora intresset för fritidsfiske gör att det finns ett stort kunskapsbehov om själva utövandet och hur det påverkar vattenmiljöerna och ekosystemen. Vi behöver också kunskap om utövandets och näringens samhällsekonomiska värde och betydelse för människors möjligheter att kunna bo, leva och verka på Sveriges landsbygder.

Med hopp om ett härligt fiskeår 2016!

DANIEL MELIN

Daniel Melin, Fritidsfiskesamordnare

 

 

 

 

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kunskapen om fritidsfiske och fisketurism ökar i Sverige!

  1. yorkielove skriver:

    Jag hoppas at SJV ser landsbygden inte enbart som en resurs för rekreation för storstadsbor utan som en mycket viktig del av det totala näringslivet och som betyder mycket mer för Sverige än rekreation.

    Celia Sager

    Sent from my iPhone

    >

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s