Nu är alla 48 leaderområden äntligen godkända!

Arbetet med att bilda leaderområden som ska arbeta med lokalt ledd utveckling har pågått i nästan två år. Detta kan tyckas som en lång tid, men det tar tid att komma fram till hur de geografiska områdena ska se ut, ta fram en gemensam färdplan, så kallad utvecklingsstrategi, för vad man ska satsa på samt att bilda sina lokala organisationer.
Varje område har lagt ner mycket arbete på att samla olika lokala aktörer och få en bred delaktighet och uppslutning. Därför känns det väldigt skönt att alla leaderområden nu kan påbörja arbetet med att mobilisera målgrupperna samt ta emot ansökningar och prioritera projekt som kommer att utveckla områdena.

Lokalt utvecklingsarbete med stöd från EU
Att arbeta med lokalt ledd utveckling genom leadermetoden innebär att personer från både föreningar, företag och offentlig sektor i varje område enas kring både utvecklingsstrategi och vilka projekt som ska prioriteras. Genom att engagera sig kan man också få inflytande och påverka på vilket sätt området ska utvecklas.

Varje område har en budget på i genomsnitt 43 miljoner kronor som under programperioden ska bidra till att bland annat starta nya verksamheter, samarbeten, arbetstillfällen, service samt locka till sig fler boende och besökare. Med andra ord att skapa vitala attraktiva områden där människor vill bo och utvecklas!

Höga förväntningar
Eftersom de allra flesta leaderområden kommer att arbeta med flera fonder ökar möjligheten att möta de behov och utmaningar som finns lokalt samt att skapa synergieffekter mellan olika typer av satsningar. Det kan exempelvis handla om kopplingar mellan stad och land, näringslivsutveckling och sysselsättningsprojekt, integrationsprojekt eller miljö- och innovationsinsatser.

Att arbeta med flera fonder i samma leaderområde är helt nytt för denna programperiod. De fyra fonderna är jordbruksfonden för landsbygdens utveckling, regionala utvecklingsfonden, socialfonden samt havs- och fiskerifonden.

Stora variationer mellan områdena
Alla områden är unika och har vitt skilda förutsättningar. Det minsta området har en yta på 800 kvadratkilometer och det största 54 000! Även antalet invånare i varje område skiljer sig markant, från 17 400 till 320 000 invånare. Fyra områden är rena fiskeområden och ett par områden kommer enbart att arbeta med landsbygdsfonden. Men de allra flesta kommer som sagt att arbeta med flera fonder. Så det ska bli väldigt spännande att se hur alla tar sig an sina specifika utmaningar och möjligheter från norr till söder.

Johan MagnussonJohan Magnusson, enheten för lokalt ledd utveckling

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Gästbloggare. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s