Landsbygdsutveckling med hjälp av asylsökande och nyanlända migranter

På landsbygden jobbar många praktiskt med integration. Genom den enkät om aktiviteter för asylsökande och nyanlända som Landsbygdsnätverkets integrationsgrupp skickade ut i höstas finns över 80 lokala initiativ samlade. Initiativen handlar om hur lokalbefolkningen bistår och ger hjälp men också hur bygden utvecklas med hjälp av de nya invånarna. De beskriver språkundervisning, fritidsaktiviteter, stöd för att hitta bostäder och praktikplatser och annan hjälp med att komma in i det svenska samhället men också ömsesidiga utbyten av kulturtraditioner, mat och musik bland annat.

Förra året kom drygt 160 000 asylsökande till Sverige och året innan över 80 000. Många placeras på landsbygden, ofta i mindre orter som därmed får en stor befolkningsökning. Att hitta meningsfulla aktiviteter är mycket viktigt, oavsett om de asylsökande senare får stanna i landet eller inte.

Erfarenheten är att av de asylsökande som kommer till landsbygden flyttar upp till 90 % därifrån när de fått uppehållstillstånd. När landsbygdsbefolkningen mobiliserar för att stötta och integrera de nytillkomna invånarna så ökar chansen att fler stannar kvar. Några exempel:

Umgås och träffas för att bli goda vänner
I Brålanda bjuder kyrkan med flera in till kulturkafé där asylsökande och lokalbefolkning träffas. En del får hjälp med att hitta bostäder och praktikplatser, andra lär sig språk. Man pratar om olika traditioner, bjuder varandra på olika maträtter, umgås och blir goda vänner.

På Sollerön har den lokala fotbollsföreningen fått en nystart sedan duktiga fotbollsspelare dykt upp från flyktingförläggningen och förstärkt laget. Hemmamatcherna har blivit till lokala folkfester med en stark gemenskap och mat och musik från olika kulturer. Ett annat fotbollsexempel kommer från Östra Ryd som fått ett fungerande juniorlag tack vare en flyktingförläggning med ungdomar i närheten. Där ställer bygdens kyrkor, företag och organisationer upp med bland annat sponsring och skjuts till träningar och matcher.
Andra exempel är ”låna en svensk på biblioteket -1 timma för att träna språket”, ”systuga och stickkurser”, ”internationellt kvinnocafé”, ”hjälp i kontakt med myndigheter” samt ”guidade turer i bygden”.

Starkare etniska organisationer behövs
Många föreningar och kommuner är engagerade i aktiviteter för flyktingar och andra nyanlända. Men det saknas i stor uträckning etniska organisationerna på landsbygden. De kan spela en särskild roll för att få utrikesfödda in i det svenska föreningslivet och samhället. SIOS, samarbetsorganisation för etniska organisationer, är medlem i Landsbygdsnätverket. Tillsammans med SIOS bedriver integrationsgruppen ett särskilt projekt för att etniska organisationer ska stärkas på landsbygden.

De största utmaningarna som vi har framför oss är att hitta boende, bra praktikplatser och jobb till dem som väljer att etablera sig på landsbygden. Här är samarbetet med landsbygden företagare men också med kommuner viktigt. Landsbygdsnätverkets integrationsgrupp kommer därför tillsammans med Företagarna, LRF, Arbetsförmedlingen, Hushållningssällskapen, Hela Sverige ska Leva, Leader och länsstyrelserna att jobba med särskilda insatser för att utveckla metoder för både boende och jobbmatchning.

Läs mer om integrationsgruppen, integrationsenkäten och goda exempel på http://www.landsbygdsnatverket.se/huvudomraden/omnatverket/arbetsgrupper/integration

Nils Lagerroth

Nils Lagerroth

Nils Lagerroth, Landsbygdsnätverkets kansli och kansliets representant i Landsbygdsnätverkets integrationsgrupp

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Gästbloggare, Möjligheter och hinder. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s