Podden Landet vill förändra bilden av landsbygden

Idag lanseras den nya podcasten Landet. Det är gruppen Unga i gröna näringar från Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp som har dragit igång podden. En av gruppens medlemmar är Josefin Heed från Hela Sverige ska Leva och jag har intervjuat henne för att få mer information om podden.

Final

Nu kör ni igång den nystartade podden Landet. Vad kommer ni att ta upp för ämnen?

Vi kommer att möta olika personer som bor och verkar på landsbygder i hela landet i samtal om ägarskiften, att vara queer i en landsbygd, om vilken service som behövs, om att vara eller ta emot nyanlända till sin landsbygd, om att driva naturturismföretag och landsbygdsutveckling i olika former.

På vilket sätt skiljer sig Landet från andra poddar?

Genom Landet får poddvärlden ett välbehövligt bidrag av landsbygdsbors tankar om samhället och dess utveckling. Först ut är en serie avsnitt som gästas av unga bönder inom olika inriktningar där du får höra hur de tänker om att bli och vara bonde.

Kan du ge några exempel?

I podden kan vi höra Helena Partapuoli berätta om sin vardag och framtidstankar som renskötare och gruvaktivist. Vi kommer också att får lyssna när Stina Nilss och Joacim Rindå samtalar om queers på landsbygden och hur det är att både bryta mot hetero- och storstadsnormer. Direkt från Småland får vi vara med i ett rundabordssamtal med Jenny och Martin Anderberg,

Johanna Svensson och Malin Gustafsson där de jämför sina olika ägarskiften. Alla avsnitt produceras av Ida Lindhagen som tidigare varit reporter på Sveriges Radio.

Josefin Heed Ändrad

 Hur kom ni på idén?

Idén om podden föddes när vi letade efter ett forum för samtal om de svåra delarna av ett ägarskifte inom jordbruk, skogsbruk, fiske och rennäring. I podden finns det plats för att prata om känslor för marker och gårdar som brukats av generationer, att hitta pengar för att ha råd att ta över, att våga satsa på ett liv som naturbrukare i ett samhälle som uppmuntrar till andra livsval.

Vad händer nu?

Jag hoppas att vi hörs i lurarna, i bilen, på tåget, på promenaden eller till förmiddagskaffet i vår. Flera av poddgästerna kommer att uppdatera @landsbygdsnatverket på Instagram. Följ oss gärna där och för diskussionen om vilka teman ni skulle vilja höra i podden framöver.

Ingrid Whitelock

Ingrid Whitelock

Ingrid Whitelock, Landsbygdsnätverkets kansli

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Gästbloggare. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s