Vad gör Jordbruksverket i Turkiet och vad är Twinning?

Under 2014 drev Jordbruksverket ett EU-finansierat projekt i Turkiet tillsammans med Nederländerna och Frankrike. Projektet handlade om producentorganisationer inom fiske och vattenbruk och att anpassa Turkiets lagstiftning och institutioner till EU. Fisket och vattenbruket är viktiga näringar för den turkiska landsbygden och Turkiet har ambitionen att göra fisket mer lönsamt och öka de turkiska fiskarnas och vattenbrukarnas inkomster.

Under ett drygt ett år åkte två kollegor och jag till Ankara vid 19 tillfällen och höll föreläsningar och workshopar inom ramen för ett Twinningprojekt. För att få olika EU-länders perspektiv på en fråga hade vi alltid sällskap av minst en expert från Nederländerna eller Frankrike. Ett typiskt uppdrag varade en vecka och inleddes med en dags förberedelser, 2-3 dagars workshopar och avslutades med en dags rapportskrivande och redovisning.

Det vi från Jordbruksverket framförallt bidrog med i projektet var våra kunskaper om den nya marknadsordningen för fiskeri och vattenbruksprodukter. När det gällde politikens utformning berättade vi bland annat om EU:s erfarenheter av att marknadsstöd inom fisket inte löst några problem, och att EU därför avvecklar denna typ av stöd. Något vi betonade under hela projektet var dialogen med branschen och vikten av ett underifrånperspektiv. Även om vi säkert kan bli bättre på detta så har vi kommit längre än Turkiet.

EU:s biståndsinstrument Twinning syftar till att stödja institutionsutveckling i kandidatländer, möjliga kandidatländer och grannländer till EU. Twinning ska också bidra till stärkta relationer mellan myndigheter i medlemsländer och mottagarlandet.

I mer än tio år har Sverige haft en politik för global utveckling. Denna politik består av två delar. Den första handlar om samstämmighet, dvs. att politiken ska genomföras med hänsyn till effekter för utvecklingsländer, och den andra om bistånd. Enligt Jordbruksverkets instruktion ska vi bidra till genomförandet av politiken för global utveckling. Vi kan också bedriva tjänsteexport som är direkt kopplad myndighetens internationella utvecklingssamarbete och till Jordbruksverkets myndighetsroll. Twinning är ett bra verktyg i detta sammanhang.

När man jobbar i ett sådant här projekt får man också mycket tillbaka och även vi lärde oss nya saker. Det arbete vi la ner i Turkiet har vi haft nytta av i våra kontakter med andra myndigheter och branschen här i Sverige. Vi har också fått ett nätverk i Frankrike och Nederländerna som vi kontaktar när frågor dyker, exempelvis om hur de tolkar EU-regelverk. På så sätt kan vårt arbete med att gynna den turkiska landsbygden också bidra till svensk landsbygdsutveckling.

Andreas Davelid

Andreas Davelid

Andreas Davelid, Enheten för handel och marknad

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Gästbloggare, Möjligheter och hinder. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s