Barn behöver lära om land och stad!

SkärmklippNär jag gick i mellanstadiet i början av 80-talet hade vi ANT-dagar. Vi fick under några dagar i skolan samlad, pedagogisk information om varför vi inte skulle använda alkohol, narkotika eller tobak.

Jag minns allt. Mest intryck gjorde synen av hur gulfärgad tjära från en cigarett spreds i bomull som var fästat i ”öppna” lungor på en mänsklig docka i naturlig storlek. Jag kommer ihåg hur dockan med hjälp av en pump gjorde väsande inandningar och hur den vita bomullen snabbt bytte färg. Synen var fascinerande och skrämmande. En pedagogisk kvinna i brun blus lät oss diskutera vad vi såg. Där och då bestämde jag mig för att jag aldrig någonsin skulle börja röka.

Intryck vi får med oss i barndomen fastnar lätt och de värderingar vi växer upp med är ofta de vi behåller i vuxen ålder. Barn är därför en viktig målgrupp att nå för den som vill förmedla viktig kunskap.

Det var med den tanken i bakgrunden som Jordbruksverket för ett år och ett halvt år sedan publicerade barnboken om Urban och Ruralia, en bok med tillhörande handledning för förskolepedagoger om det ömsesidiga beroendet mellan land och stad. För information om vikten av fungerande land-stad-samspel bör spridas, inte bara till dagens vuxna utan också till framtidens. Boken om Urban och Ruralia skickades till förskolor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Den har spridits, förutom via Jordbruksverkets egna kanaler, också via LRFs skolsatsning Bonden i skolan. Boken och materialet går fortfarande att beställa eller ladda ned i PDF-format eller som app.

Under hösten 2015 hoppas vi kunna utvärdera satsningen på Urban och Ruralia. Hittills vet vi att intresset för boken och det tillhörande pedagogiska materialet varit stort och det har varit fantastiskt roligt att höra hur barn har velat läsa sagan om och om igen.

Ibland känns tanken på en hållbar framtid långt borta. Vi ser hur lantbrukare kämpar med mjölkproduktionen. Hur värnar vi svensk mjölk? Vi ser hur klimatet förändras. Hur får vi människor att leva klimatvänligt och vilja arbeta med att ta fram innovativa energilösningar? Vi ser hur landsbygder avfolkas. Hur får vi människor att ändå bli nyfikna på att flytta dit?

Jessica Hagård, Jordbruksverket, idag gästbloggare

Jessica Hagård, Jordbruksverket, idag gästbloggare

De flesta barn kan tidigt dra slutsatser. Kan vi ge dem information om våra viktiga framtidsfrågor på deras nivå, låta dem reflektera, diskutera och samtidigt ha roligt, då tror jag att vi snabbare når våra mål om levande jordbruk, en god landsbygd-stadrelation och en hållbar värld. Ett ytterligare fördjupat samarbete mellan myndigheter, organisationer, förskolor och skolor skulle kunna vara ett steg i den riktningen. Om vi vill.

Här finns materialet om Urban och Ruralia

Jessica Hagård, kommunikationsenheten

Läs mer; Jordbruksverket vill skapa en helhetssyn via barnbok om kopplingen mellan land och stad

 

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Forskning och kunskap, Gästbloggare, Möjligheter och hinder och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s