Vad kan man kräva utanför staden?

 I morse deltog jag i SVTs morgonsoffa med Per Schlingmann. Huvudfrågorna var; Ska man kunna kräva samma service oavsett var man bor i Sverige? Och Får man skylla sig själv om man väljer att bosätta sig långt från stan? Nu kom debatten att röra sig lite kring detta men även annat. Ni kan titta på inslaget här. Men, jag hade ju förberett mig med lite tankar innan. Så här ser jag på dessa frågor.

Ska man kunna kräva samma service oavsett var man bor i Sverige?

Det är stora skillnader idag, så uppenbarligen anser vi redan att det är okej med skillnader i service beroende på var man bor. Frågan är då hur stora skillnader vi anser vara rimligt, med vilka motiv och vad det får för konsekvenser.

Vi har idag en snabb centralisering och storleksrationalisering i Sverige. På nationell, regional och kommunal nivå. Forskningen säger att det är staten som leder den här avvecklingen av landsbygden och samtidigt skapar en överhettning av staden. Resultatet är stora skillnader, och också bygder där vi kanske har passerat gränsen för vad som ska vara rimligt för att kunna bo kvar och driva företag. Frågan vad vi avvecklar om vi inte investerar i landsbygden bör därför ställas. Och, en hållbar stadsutveckling kräver en hållbar landsbygdsutveckling. Staden är ingen ö.

Vad blir resultatet om den enkla logiken att allt ska centraliseras och störst är bäst gäller. Allt på samma ställe, inget i periferin. Då avvecklar vi periferin. Men vi gör det inte aktivt. Det blir bara en konsekvens av att vi tar bort förutsättningarna. Är det vården eller patienten som hamnar långt bort när landstinget centraliserar? Och vem tar kostnaden för besparingen? Vi utformar i allt högre grad samhället för de som bor i staden. Vilket innebär kostnader och problem för de som inte bor där.

Frågan kan också problematiseras med vad man har rätt att kräva om man bor i staden. Ett urbant perspektiv gör det okej att ifrågasätta landsbygdsbons livsval. Att se det som ett val som är udda och där man förlorar samhälleliga rättigheter. I förlängningen kan man fråga sig varför den som befinner sig där samhället inte finner det värt att satsa ska vara med och bidra? Varför ska jag betala till polis, kollektivtrafik och vägar om poliskontoret är nedlagt, bussen inte går och jag får sköta min väg själv. Ett exkluderande skapar klyftor.

Får man skylla sig själv om man väljer att bosätta sig långt från stan?

Det finns belagt i forskning att politiken och vi lägger ett större ansvar på landsbygdsbon än stadsbon att fixa själva. Vi påpekar gärna att landsbygdsborna och småkommunerna har ett ansvar att bli attraktiva och innovativa och finna lösningarna på sina problem. Kanske eftersom vi ser staden som normen och den som har ”valt” något annat får stå sitt kast. Har du valt att bo på landet kan du inte förvänta dig… Duger det inte kan du ju flytta. Samma logik gäller inte i staden. -så det är buller och dålig luft, hur har du tänkt lösa det? Man kan ju inte förvänta sig något annat mitt i staden och passar det inte kan du väl flytta? Stadens problem är samhällets, inte individens, att lösa.

Vi har idag en urban norm i samhället. Denna innebär att vi oftast har fokus på staden och stadens utveckling. Med staden som norm blir landsbygden problematisk, avvikande och bristfällig. För den är ju inte likadan och har inte likadana förutsättningar. När vi har fokus på centrum, stort och växande, blir periferi, litet och krympande problematiskt. Vi ser också stadsbon som norm. Landsbygdsbon blev kvar, har valt ett liv utanför och får därmed själv ta ansvar för sitt icke-normativa val.

Staden är en på många sätt framgångsrik social konstruktion. Men att försöka frigöra och distansera människan från sitt biologiska beroende håller inte i längden. Produktion av förnybara råvaror och fungerande ekosystem är en begränsande faktor för social och ekonomisk tillväxt. Om inte landsbygderna inkluderas i visionerna om det hållbara samhället, kommer det inte att nås.

 

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vad kan man kräva utanför staden?

 1. Åke S skriver:

  De som bott på landsbygden hela sitt liv – har de valt att bo där?
  När förutsättningarna ändras drastiskt för en utspridd och oorganiserad grupp, uppfyller man då det grundläggande demokratikravet att minoriteter skall skyddas för övergrepp från majoriteten?
  Konsekvensanalyser görs inte eller man ignorerar helhet och problem för minoriteten. Åtgärder som drabbar minoriteten ignoreras och valen görs för att ”vinna majoriteten” genom urbanernas gunst.

  Det finns vissa likheter med de fördrivningar i landsbygdserövringen i Afrika och Indien. Politiska åtgärder eroderar möjlighet till utveckling för de små utan en sant fri marknad.
  Ofria marknadskrafter leder till förmögenhetsöverföring.

  • Se landet! skriver:

   Det här med val och vilja är svårt. Ändå sägs ju ofta att vi vill bo i staden eller vi har valt att bo på landet. Jag kan ju vilja bo i en röd stuga vid vattnet i staden. Men knappast välja det. Någon kanske har valt att bo andrahand dyrt i en skrubb. för att det är det hen vill?

   • Åke Skogevall skriver:

    Man väljer väl efter omständigheterna, dvs vilka villkor som gäller i olika alternativ. Om men straffar boende på landet, genom att inte sköta landets infrastruktur, utbildning, beskattning på ett demokratiskt sätt, så blir det inte ett val, det blir ett tvång!

    Själv har jag förblivit stadsbo trots att jag ville bo på landet. Det blev inte av, och i efterhand får man väl skatta sig lycklig för det, när ”det blev som det blev.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s