Fritidsfiske – en hobby med stor betydelse och potential för landsbygdens utveckling

Min medarbetare Daniel Melin har viktiga landsbygdsfrågor på sitt bord, fritidsfisket och fisketurismen. Här ger han sin bild av det arbetet.

daniel melinDen 20 mars invigde vår generaldirektör den första årsrapporten om fritidsfiskets och fisketurismens utveckling på Sportfiskemässan här i Jönköping. Rapporten är en uppföljning av målen för den nationella fritidsfiskestrategi som Jordbruksverket, tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten, sjösatte 2013. Det blev riktigt lyckat. Många av de organisationer som bidrog under arbetet med rapporten kom till montern, fick rapporten, skålade och pratade en stund med Leif om sina hjärtefrågor.

Bakgrunden till både strategin och årsrapporterna är det främjandeuppdrag som Jordbruksverket har sedan 2011. Vi ska främja ett långsiktigt hållbart fritidsfiske och fisketurism. Jag tycker att vi har lyckats rätt bra hittills, framför allt när det gäller att synliggöra näringarna och att skapa plattformar för samverkan. Det finns dock en mängd frågor som behöver lösas för att Sverige ska nå sin fulla potential som fritidsfiskedestination. Därför är det viktigt att vi fortsätter arbetet och bland annat drar lärdom av hur andra länder har arbetat med dessa frågor.

Den senaste studien över svenskars fritidsfiskevanor visar att cirka 1,6 miljoner svenskar fiskar någon eller flera gånger per år och att de spenderar cirka 5,8 miljarder kronor årligen på sin hobby. Det är inte småpotatis direkt! Lägg därtill att cirka 800 000 utländska besökare årligen uppger att de har fiskat under sin vistelse i Sverige så förstår man att fisket är en viktig del av svensk besöksnäring. Men det finns fortfarande stor utvecklingspotential när det gäller fisketurismens utveckling.

Sverige har fantastiska möjligheter till fritidsfiske jämfört med många andra länder. Det fria handredskapsfisket i havet och de fem stora sjöarna och alla de vatten som man kan lösa fiskekort i gör att fisketurismen har stor potential att utvecklas ytterligare och bidra till landsbygdsutveckling. Tidigare undersökningar visar att det finns 30-50 miljoner fiskeintresserade européer. Dessa behöver vi nå på ett bättre sätt än idag om visionen om fördubblad fisketurism till år 2020 ska kunna uppnås.

Just marknadsföringen av Sverige som fiskedestination är något som jag tror att vi myndigheter behöver ta större ansvar för. Fisketurismbranschen har inte kapacitet att göra detta på egen hand. Om man t.ex. jämför med hur norrmännen profilerar sig mot utlandsmarknaden när det gäller fisketurism så ligger vi i Sverige ganska långt efter. Titta bara på hur stor plats fisket tar på Visit Norways hemsida (www.visitnorway.com/se). Det finns en anledning till det. Norrmännen har förstått vilken värdefull resurs de sitter på. Det måste vi i Sverige också göra!

Trots alla utmaningar som kvarstår så märks det tydligt att Sverige är på rätt väg. Intresset för fritidsfiske är större än någonsin. Besökarantalet på Sportfiskemässan slår rekord år efter år. På årets mässa som hölls på Elmia kom nästan 15 000 personer under mässans tre dagar. Det är ca 2 000 fler än förra året! Det är också glädjande att fisketurismnäringen har börjat samarbeta i högre utsträckning än tidigare. Inom kort kommer de största organisationerna att presentera sin egen framtidsplan för utvecklingen av svensk fisketurism. Det är ett stort steg framåt och jag tror att Jordbruksverket genom sitt främjandearbete har bidragit till att branschen nu har börjat samla sig. Det är en glädjande utveckling tycker jag.

Det är viktigt att politiker och beslutsfattare tar fritidsfisket och fisketurismen på allvar och betraktar näringarna som de viktiga resursutnyttjare som de är. Potentialen är enorm. Som ett exempel kan nämnas att det steg drygt 100 000 Östersjölaxar i Torneälv under 2014. Mycket på grund av nya och framåtsyftande svenska regler för laxfisket ute i Östersjön. Tack för det Havs- och vattenmyndigheten. Intresset och betalningsviljan för laxfiske i älvar är mycket stort i välden och vi sitter på en i det närmaste unik resurs här. Hur får man den resursen att ge klirr i kassan för de glesbefolkade norrlandsregionerna? Sådana frågor är intressanta utmaningar inför det framtida främjandearbetet och av stor betydelse för möjligheterna att bo, leva och verka på landsbygden.

Nu ser vi fram emot en härlig fiskesäsong 2015!

Daniel Melin, Fritidsfiskesamordnare

Strategin och årsrapporten hittar du här.

Läs mer  Fiske till nytta för alla!  Fiske och jakt skapar värden på landsbygden  God myndighetssamverkan underlättar för det svenska fisket

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Gästbloggare och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fritidsfiske – en hobby med stor betydelse och potential för landsbygdens utveckling

  1. Arne Gunnarsson skriver:

    Detta är mycket bra och ett sätt för landsbygdsbefolkning och kommuner att få en extra slant. Men det kunde varit än bättre. Kraftverksutbyggnaden i Hallands 4 floder har gjort att det tidigare rika laxfisket uppströms är helt förstört. Visst – vi har fått elektricitet till gagn för hela landet men det är lokalbefolkningen som fått betala priset i form av förstört fiske och en borttagen intäktskälla. För kraftverken genererar inte en enda krona till lokalsamhället……

  2. Daniel Melin skriver:

    Hej Arne. Vi får hoppas på att vattenverksamhetsutredningens förslag realiseras. Då kommer det finnas goda möjligheter att komma tillrätta med en del av de problem som du pekar på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s