Hästnäringen – en del av landsbygdsprogrammet och dess möjligheter till stöd

Hästen är viktig för svensk landsbygd. För en del till och med anledningen till varför de har valt att bo och verka där de gör. Det finns också flera möjligheter att utveckla näringsverksamhet kopplat till häst via landsbygdsprogrammet. Min kollega Magnus Nordgren beskriver detta här.

 Häst.feb.2009 013komp– Jordbruksverket, och även regeringen, ser hästsektorn som viktig för landsbygdens utveckling; hästarna bidrar till att hålla landsbygden levande och i allra högsta grad även till ett öppet landskap. Samtidigt har även både länsstyrelser och kommuner insett att hästnäringen har ett stort värde och ger mycket tillbaka per satsad krona.

Det var inledningen på mitt anförande på Hästföretagarforum i Göteborg den 26 februari. Då samlades ca 250 personer, varav en stor del företagare inom hästnäringen. Min tanke var att peka på de möjligheter som finns för företagare och organisationer inom hästnäringen att kunna söka stöd inom det vi kallar landsbygdsprogrammet; ett utvecklingsprogram där EU finansierar ungefär hälften.

Lite bakgrund      Inom Jordbruksverket arbetar vi brett med hästfrågorna. I mina arbetsuppgifter ingår hästverksamhet utifrån företagande och landsbygdsutveckling. Här inryms hästen i sin roll som betesdjur och landskapsvårdare samt de sociala värden som hästverksamhet kan tillföra.

Livskraftigt hästföretagande var en satsning från regeringen som inleddes 2006 och varade i fem år. Då kunde vi bevilja projektstöd till satsningar som hade som mål att utveckla det professionella företagandet inom hästnäringen. Det var en tydlig markering från regeringen att man trodde på hästnäringen. När den satsningen fasades ut fanns möjlighet för företagare med hästverksamhet att söka både företags- och projektstöd inom landsbygdsprogrammet.

Landsbygdsprogrammet 2007-2013           Den föregående perioden av landsbygdsprogrammet som startade 2007 innebar ett stort genombrott för hästen och hästnäringen. Uppfödning och avel av hästar blev en del av primärproduktionen. Det innebar att det blev möjligt för denna grupp av hästföretagare att söka stöd inom samma åtgärder som de företagare som producerade exempelvis mjölk, kött och ägg. Startstöd, d v s stöd för att starta eller överta en befintlig verksamhet, som enbart kan sökas av producenter inom primärproduktionen, beviljades 27 hästföretagare med inriktning på avel under förra programperioden som avslutades 2013. Under samma period betalades totalt preliminärt 239 miljoner kronor ut i projektstöd och företagsstöd inom landsbygdsprogrammet med inriktning häst. Huvuddelen är investeringsstöd till företagare med hästverksamhet. Inom företagsstöden är de vanligaste investeringarna ridhus, ny- och ombyggnad av stallar samt ridbanor. Cirka 200 ridhus är byggda under denna period med stöd från landsbygdsprogrammet.

Dessa 239 miljoner kronor har bidragit till att näringen totalt har satsat preliminärt 964 miljoner kronor; 1 krona i stöd ger alltså 4 kronor i total satsning inom näringen. Detta tycker jag visar med all tydlighet att hästnäringen är en del av landsbygdsprogrammet och en viktig del av regeringens politik för landsbygdsutveckling.

Nuvarande landsbygdsprogram         Tyvärr har det nuvarande landsbygdsprogrammet blivit kraftigt försenat. Perioden inleddes egentligen förra året då några enstaka stöd blev möjliga att söka. Programmet är nu hos EU i Bryssel och Sverige räknar med att det blir godkänt i början på sommaren. De stöd som är aktuella för hästnäringen kan du troligen börja söka från september månad. Det är då länsstyrelserna som handlägger företagsstöd och regionala projektstöd. Det är viktigt att du inte påbörjar din investering eller ditt projekt innan du har skickat in ansökan.

I dagsläget är inte alla detaljer klara för stöden. Jordbruksverket uppdaterar kontinuerligt webben, så det bästa är att följa utvecklingen där. Var noga med förberedelserna inför din ansökan; länsstyrelserna kommer att prioritera bland ansökningarna eftersom pengarna inte räcker till alla som söker. Ta fram en affärsplan där du tydligt visar på utvecklingen för ditt företag och hur ett eventuellt stöd kan bidra till den utvecklingen. Här kan du läsa mer om företagss- och projektstöd.

Att observera om du har gårdsstöd för mark        Från och med 2015 blir det svårare att få jordbrukarstöd för dem som i huvudsak sysslar med viss annan verksamhet än jordbruk. Detta berör dock inte företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet. Möjligheten att få exempelvis gårdsstöd minskar för företag och personer som bland annat driver permanenta sport- eller rekreationsanläggningar.

Detta är en fråga du måste ha klarhet i när du söker bland annat gårdsstöd i SAM-ansökan, som ska vara klar och inskickad senast den 12 maj. Läs mer på Jordbruksverkets webplats. Här kan du också få hjälp via en checklista, som du hittar under rubriken Mer information till höger på sidan.

Lycka till med din verksamhet och hoppas att landsbygdsprogrammet kan vara till hjälp!

Magnus Nordgren

Läs mer; Näst mest hästar i Europa

 

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Gästbloggare, jobb, Möjligheter och hinder. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s