Nej, villkoren för företagande är inte jämställda.

I Sverige leds 35,5 procent av företagen av en kvinna enligt ILOs sätt att räkna och 29 procent enligt tillväxtverkets sätt att räkna. I världsrankingen ligger vi därmed strax under Namibia. I Sverige har staten flera sätt att stödja företagare. Dessa stöd fördelas idag som om vi hade en situation likt Jemen, Algeriet och Pakistan. I dessa länder är endast 5-6 procent av företagsledarna kvinnor och i Sverige går endast 6 procent av företagsstöd till företag med kvinnliga ledare, enligt en färsk studie från Mittuniversitetet. Är det verkligen så det var tänkt?

Globalt lyfts det faktum att män är en del av arbetsmarknaden i högre grad än kvinnor som en förklaring till att män är företagsledare i högre utsträckning än kvinnor. Det förklarar inte situationen i Sverige. Regeringen har satt upp jämställdhetsmål som visar att man vill förändring. Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Det är en rättvisefråga men också en fråga som är viktig om vi vill ha fler som kan och vill driva företag.

I regeringens jämställdhetsproposition slås fast att regering, myndigheter och organisationer i högre grad måste anlägga ett genusperspektiv. Regeringen har också möjlighet att påverka genom ekonomiska styrmedel varav det finns en hel del kopplat till företagsutveckling. Tyvärr har flera utvärderingar visat att staten med sina styrmedel styr bort från målen snarare än mot dem genom att gynna manliga företagare på bekostnad av kvinnliga.

Forskaren Cecilia Dalborg vid Mittuniversitetet har i en avhandling visat att förutsättningarna för att driva företag är orättvisa. Gamla myter och ineffektiva stödsystem gör att endast 6 procent av företagsstöd går till företag med kvinnliga ledare. Cecilia menar att det i samhället finns föreställningar om vem som driver företag och är entreprenöriell, liksom det finns föreställningar om en företagarnorm som kvinnliga företagare avviker från. Cecilia efterlyser därför en verklighetsförankrad syn på kvinnor som företagare och rättvisa i samhällets stöd. Vinsten skulle bli fler kvinnliga företagare.

Hur ser det då ut i den gröna sektorn? Jämställdhetsutredningen (SOU 2005:66) visade att endast 7 procent av de stöd som delas ut av Jordbruksverket går till kvinnor. Aktuella siffror för Jordbruksverkets utbetalningar av stöd år 2013 visar att 6 procent av pengarna går till kvinnor, 63 procent till män och 31 procent till organisationer.

Endast 7 procent av Sveriges landareal ägs av kvinnor (SCB 2014). Eftersom många av våra stöd är arealbaserade slår förstås mönstren i ägande också igenom i hur stöd söks och fördelas. Bilden blir mer komplex om vi tittar på hur arbetet fördelas i jordbruket. Totalt sysselsatte jordbruket cirka 172 700 personer 2013. Andelen kvinnor som arbetade inom jordbruket var 43 procent. Trenden över tid är att andelen kvinnor ökar bland de sysselsatta i jordbruket (JO 30 SM 1401).

Men våra stöd går inte uteslutande till lantbrukare utan även till landsbygdsutveckling utanför dessa näringar; http://www.jordbruksverket.se/download/18.58f2066813fc03d6a2059b/1373445086915/J%C3%A4mst%C3%A4lldhet+-+f%C3%B6retagsst%C3%B6d+inom+landsbygdsprogrammet+2007-2012.pdf Män och kvinnor tenderade att söka olika åtgärder inom landsbygdsprogrammet Kvinnor ansöker oftare om stöd för företagande utanför de traditionella areella näringarna. De söker stöd i mindre utsträckning och de får avslag i större utsträckning. De söker också generellt mindre summor.

Nu är det ny programperiod, nya möjligheter och utmaningar. Att en större andel av pengarna ska sökas och fördelas till kvinnor är en utmaning, men också en fantastisk möjlighet för landsbygden. Nu arbetar vi för förändring.

Läs mer; Landsbygsmän i bakvattnet    Gränsöverskridande landsbygdskvinnor   EN landsbygdsutvecklad jämställdhet kräver matrix-piller

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Möjligheter och hinder och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nej, villkoren för företagande är inte jämställda.

  1. Ping: Företagsfrämjande systemet ska öppna upp för kvinnor | Se landet

  2. Ping: Kvinnligt entreprenörskap ökar konkurrenskraft i lantbruksföretag | Se landet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s