Vad är sant och vad är myt om landsbygd

Idag är jag i Bräcke och pratar om vad landsbygd är. Jag har 45 minuter på mig att utveckla detta. What? -du som landsbygdsstrateg ska väl kunna klara det med en bra figur och en mening, tänker kanske ni. Men, sanningen är den att just denna fråga går att diskutera länge. Och, det är fortfarande den frågan som aldrig går att gå runt i en diskussion där landsbygd är en del av temat. Det är också den fråga som jag själv känner att jag hela tiden omvärderar, reflekterar och letar svar på. För svaret är inte en gång för alltid givet. Landsbygden är i ständig utveckling. Det händer saker både i verkligheten och i hur vi gör landsbygden genom sociala konstruktioner, kunskap och beskrivningar. Jag brukar dela in det som kännetecknar landsbygd i verkliga skillnader, konstruerade skillnader och myter.

Det går att göra det enkelt. Det finns definitioner och beskrivningar som vi kan enas kring. Wikipedia är inte sanning, jag vet, men använder ändå ibland. Så här står det i Wikipedia; Landsbygd kallas område med lantlig bebyggelse. Termen används ofta som motpol till stad, och ofta avser den alla områden belägna mellan städerna. Ordet ska inte förväxlas med landsorten, som betecknar ”landet utom huvudstaden” (till exempel Stockholm i Sverige. Tänk att Malmö är landsorten. Vi har vår definition, SCB har sin och Eurostat har sin. Det som definitionerna bygger på och som också är den verkliga betydelsen är att bebyggelsen är glesare än i staden och det finns ett naturlandskap att förhålla sig till.

Det finns också fakta och statistik som visar skillnader eller inte skillnader mellan platser av olika täthet, inte minst har vi ju tagit fram sådan statistik genom allt om landet. Många av dessa skillnader är konstruerade, medvetet eller omedvetet. De är en effekt av hur vi organiserar och bygger vårt samhälle. Hur vi värderar och vilka möjligheter vi ger till utveckling i olika delar av landet. Landsbygdskommuner har lägre utbildningsnivåer, fler äldre och högre föreningsaktivitet än stadskommuner. Detta är ju inget som ligger i vad landsbygd måste vara. Det är snarare effekter av politiska och ekonomiska styrsystem. Effekter som konstruerar skillnader. När vi tilldelar landsbygdens särskildheter lägre värde än stadens får vi en maktordning som i sin tur påverkar vilka skillnaderna blir i framtiden.

Men, landsbygd är också en social konstruktion. Det är laddat med värden och egenskaper som i många fall är våra egna bilder eller upplevelser. Ibland bygger dessa på kunskap eller något vi upplevt eller hört. Ibland bygger de på rena myter. Myter som många kanske vill upprätthålla för att det passar deras världsbild. Eller för att som Malin Rönnblom uttrycker det, staden behöver kusinen från landet för att spegla sin egen förträfflighet. Många föreställningar är harmlösa, andra kan vara direkt skadliga eftersom de ger fokus på fel saker.

Ett exempel på en sådan myt, som för övrigt forskaren Susanne Stenbacka har försökt ta kål på, är den om att kvinnor drar och män blir kvar. Stenbacka menar att det finns en liten skillnad mellan kön, men en betydligt mer avgörande faktor för vilka ungdomar som flyttar från landsbygden menar hon är utbildningsnivå. De som vill ha och skaffar sig högre utbildning flyttar i högre grad än de som inte gör det, oavsett kön. Och helt plötsligt har frågan om ungas flytt blivit en utbildnings och arbetsmarknadsfråga snarare än en könsfråga.

Det finns fler myter, många. En del av dem har vi möjligen avlivat i tidigare blogginlägg eller genom Alltomlandet. Fler kommer säkert framöver. Det viktiga tycker jag är att ha en kritisk och öppen attityd till det som sägs och visas om olika delar av Sverige. För som sagts inledningsvis, saker och ting förändras och man bör inte anta att allt man tror sig veta fortfarande är sant. Hoppas någon säger emot idag i Bräcke, och påverkar min världsbild.

Läs mer; Hur ska vi få en hållbar landsbygdutveckling om vi inte pratar om den?      HOkunskapen om hela Sverige ökar när medielandskapet förändras   Sluta förneka den urbana normen

 

 

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Allt om landet, Forskning och kunskap. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vad är sant och vad är myt om landsbygd

  1. Olle Göransson skriver:

    Finns det någon sammanställning av den kapitalöverföring som sker från Landsbygd (i form av avkastning på naturresurser) till stad? Om inte kanske dags för en utredning. Det behövs en synvända. Vi får inte Landsbygdsstöd, de pengarna kom ju redan från början härifrån, men tog en omväg över Stockholm och Bryssel, innan de kom tillbaka. Vi lämnar däremot stöd till städernas utveckling.

  2. Se landet! skriver:

    Hej Olle, JAg skulle också gärna se mer siffror på hur resurser skapas och fördelas i ett geografiskt perspektiv. Jag tror det skulle vara bra med geografiska bokslut på region, kommun och nationell nivå. Det enda exempel på detta område som jag hört om är Kils kommun. Där gjorde man vid något tillfälle en studie kring vad olika medborgare betalade och fick tillbaka. Inte oväntat var det de som bodde längst ut som fick minst tillbaka per inbetald peng.
    Samtidigt kanske man behöver fler studier som belyser flera värden, inte bara kopplat till det traditionella, skattekraften. Vilket bara är ett mått. Värde skapas på så många fler sätt. Är det någon som har fler exempel på dennna typ av studier och den som Olle efterfrågar?

  3. Ping: Kvinnor på landsbygden – är det möjligt? | Floweret

  4. Ping: Kvinnor på landsbygden - är det möjligt? - Floweret

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s