Sluta förneka den urbana normen!

 

SkärmklippIdag lanserar vi en rapport där forskaren Malin Rönnblom har studerat några statliga dokument utifrån ett stad-land-perspektiv. Min medarbetare Johanna Nilsson skriver här mer om vad den innehåller.

 

 

 

 

I en helt ny studie från Umeå universitet visar forskare Malin Rönnblom att det råder en ojämn maktrelation mellan stad och land. Staden innehar en priviligierad position jämfört med landsbygden, på samma sätt som män innehar en priviligierad position i förhållande till kvinnor. Detta får reella konsekvenser för hur vi utformar vårt samhälle.

Genom en granskning av tre nationella strategier kan forskaren konstatera att det råder en urban norm. Detta har många av oss upplevt, men så mycket forskning på området finns faktiskt inte. Och kunskapen om denna territoriella maktrelation är inte heller särskild spridd. Nu senast gick en av SvD:s ledarskribenter ut och ifrågasatte den urbana normen i samband med den debattartikel som publicerats i ämnet av Hela Sverige ska leva, Vi unga och U-land. Denna skepsis är hon med all säkerhet inte ensam om. Men ser vi inte hur makten fördelas blir vi blinda för strukturella över- och underordningar. Vi blir normbevarande istället för normutmanande. Och dragningen mot centrum förstärks. Det vi måste acceptera är att frågor som rör exkluderande normer inte är åsikter. Utan fakta. Men att få insikt om sitt eget ansvar i en struktur kan vara jobbigt och obekvämt. Det kan till och med skapa handlingsförlamning.

När landsbygden och staden laddas med olika begrepp och värden får detta också effekt för hur samhället investerar, fördelar och prioriterar. Om staden står för potential, möjligheter, modernitet, framgång och utveckling blir det ganska självklart att det är där det satsas. Om landsbygden problematiseras och porträtteras som särskild, eftersatt och bristfällig så attraherar det helt andra typer av åtgärder och insatser. Landsbygden kläs allt för lätt med ett handikapp som ska avhjälpas med närheten till staden. Trots att den strategin inte lyckats särskilt bra. Staden verkar helt enkelt behöva landsbygden, kusinen från landet, för att visa på sin egen förträfflighet.

Ett konkret exempel på hur maktrelationen tar sig uttryck är beskrivningen av staden som motorn. Den liknelsen kan tyckas självklar för många. Men vad gör det med hur vi ser på stad och land? Om staden är motorn, vad är då landsbygden? Om vi istället hade sett städer, orter och landsbygder som olika kugghjul i ett stort maskineri, hade det lett till en annan syn på Sverige eller regionen och därmed andra insatser? Ett kugghjul behöver andra kugghjul för att snurra. En motor behöver inte hjul, ratt eller chassi, bara sig själv.

Vi måste börja benämna problemen vid deras rätta namn. Och vi måste tala om makt och att ge avkall på makt. Att vara normutmanande innebär också att vi ibland måste gå emot den ”outtalade överenskommelsen” i samhället som sätter centrum i centrum. Och vi måste våga ifrågasätta den ekonomiska hållbarhetens överlägsenhet i förhållande till den sociala och ekologiska hållbarheten.

Vi hoppas att det här nya kunskapsunderlaget kommer att läsas av många och att det kommer leda till livliga diskussioner och inte minst till fortsatt forskning. Och i slutändan en normkritisk diskussion som även omfattar territoriella omständigheter.

Johanna Nilsson

Läs, du hittar rapporten via denna länk  du kan också lyssna på ett radioinslag om rapporten, cirka 1.10 in i programmet här. Och diskutera!

Läs också; Att vara den som blev kvar   STaten har lämnat oss

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Forskning och kunskap och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Sluta förneka den urbana normen!

 1. Ping: Landsbygd och genus | WTF?

 2. Olle Göransson skriver:

  Detta med den urbana normen är intressant, utifrån de val som hållits under året, till EU, Riksdag, Kommuner och Landsting. Sverigedemokraternas framgångar har stötts och blötts tillräckligt, så det slipper jag gå in på. Utifrån den tillgängliga valresultatstatistiken är det däremot ett annat intressant fenomen, som kan konstateras. Platser med lågt valdeltagande är övervägande sådana som hamnar på sidan om den ”urbana normen”, dvs invandrartäta storstadsdelar och glesbygd. De frågor som kom att dominera valrörelsen i september handlade mycket om privata vinstintressen, valfrihet, jobbskapande och skattenivåer för höginkomsttagare. Det är frågor som är ickefrågor på de platserna jag nämner. Dvs där och här handlar valet inte om vilken skola, vårdgivare, eller apotek vi ska välja mellan, (och därmed vem som ska tjäna pengar på våra val), utan om det överhuvudtaget ska finnas sådana alls. Eller för den delen om hur jobben skapas, dem får man flytta eller pendla till. På något sätt har även politiken accepterat ”marknadens” agenda för vilka frågor som är viktiga. Ergo; är vi inte intressanta för marknaden är vi inte intressanta för politiken. Kontentan av det är att jag som vit, manlig, glesbygdsbo troligen har mer gemensamt med den svarta kvinnan i Södertäljes miljonprogramsområde, än jag har med familjefadern i Lidingö. Hon är knappast hotet mot mig, utan snarare han.

  • Se landet! skriver:

   Likheterna med miljonprogramsförorter och lansbygd är spännande. I ett projekt med unga som beskrev hur de upplevde att deras värld framställdes, och hur de framställdes, fanns flera likheter. Båda grupper känner sig alienerade oc betraktade som något annat och problematiskt. Fast de själva inte håller med. Att befinna sig i på platser som beskrivs stereotypt och fel om de alls beskrivs påverkar de som bor där.
   Håller med om att politiken ofta beskriver problem utifrån de lösningar de vill presentera snarare än utifrån om dessa problem är verkliga eller ej. OCh många av de frågor som fick utrymme är nog icke-frågor för många. Valfrihetsdebatten som du tar upp är ett exempel. Vattenfalls tyska kolbit känns kanske märklig att fokusera på när vi inte ens nämner att vi har gruv- och frackingkonflikter som ett växande problem i Sverige. Mer pengar till landets kulturskolor. Vi har ingen sådan i vår kommun. Listan kan göras lång. Om prolemet är detta, vad är lösningen?

   • Jon Rosén skriver:

    Jag tror att det behövs ett forskningsinstitut som är specialiserat på de här frågorna om den övergripande strukturen i samhället. Kanske både i nationellt och internationellt perspektiv. Det är lätt att etablissemanget (vilket sitter i staden) använder sig av omedvetet subjektiva världsbilder och argument. Motgiftet mot det torde vara objektiva fakta från forskning kombinerat med en effektiv spridning av dessa fakta. Det allmänna kunskapsläget måste höjas, precis som det har gjorts för klimatet och genusperspektivet. Dock är oddsen sämre för glesbygden (?) då denna intressegrupp / part stadigt krymper. Denna har iofs fördelen av att vara producent med sina naturresurser, men i viss mån krymper även de när gruvor tömmer marken på dess innehåll. Och hur sexigt är det att bo i ett ”industriområde”?
    En del av problemet är nog bilden att det är problematiskt på landsbygden. Städerna har stora resurser och där finns det många som marknadsför staden, direkt eller indirekt. Resurser som inte landsbygden har. Det har blivit ett moment 22. Här kan jag se ett behov av hjälp att marknadsföra landsbygden och att sätta nya bilder av landsbygden i människors medvetanden; skrota ”kusinen från landet”!
    Sedan kan man dra sig till minnes de flyttbidrag som fanns för några årtionden sedan, där såväl folk som pengar flyttade till stan. Vore det inte på sin plats att återinföra flyttbidragett, fast åt motsatt håll? Speciellt om staten (på något sätt) startar / ser till att starta verksamhet med att tex tillverka förnybara fordonsbränslen på landsbygden och utlokaliserar statliga myndigheter.

 3. Ping: Trattkantareller och normkritik | Se landet

 4. Ping: Vad är sant och vad är myt om landsbygd | Se landet

 5. Ping: Kan man flytta från Göteborg till Värmland och skogen? | Se landet

 6. Ping: Nötter att knäcka kring storstadsnorm | Se landet

 7. Ping: Djurskydd och svensk mat bland årets tio i topp | Se landet

 8. Ping: Kreativa människor är inte givet urbana! | Se landet

 9. Ping: Guldbaggenominerad film om storstadsnorm | Se landet

 10. Ping: Hur kommuner arbetar med lokala frågor spelar roll | Se landet

 11. Se landet! skriver:

  Många intressanta tankar Jon. JAg tror du får skicka de flesta av dem vidare till politiken. Normer är svåra att ge sig på, eftersom de omfattar oss alla och vi inte är så medvetna om dem. Normer som innehåller maktstrukturer är än svårare, eftersom få är villiga att ge sig på strukturer som är fördelaktiga för dem själva.

  • Jon Rosén skriver:

   Visst är det svårt! Det är därför det behövs idoga, välformulerade och uthålliga röster som lyfter problematiken. Just den utmaningen har feminismen och den har jobbat länge. Nu börjar den få genomslag på allvar. Det finns säkert saker att lära från den processen för att nu få ett snabbare förlopp då det är angeläget att få till stånd förändringar innan hela kommuner och landsändar går i putten.
   Kanske vi borde sätta ett namn på rörelsen, till att börja med? Det kan vara en förutsättning, borde underlätta, i alla fall. Något övergripande och inkluderande. Kanske svt redan har gjort det; är EttSverige ett alternativ? Är nog bättre än tex Ruralismen, som skapar motsättningar (tycker Ekvivalism är mer hållbart än Feminism).

   Låt oss höras! 🙂

 12. Se landet! skriver:

  Visst. Det som inte hörs finns inte.

 13. Ping: Tre viktiga remisser för landsbygden | Se landet

 14. Ping: Vad är skillnaden mellan att bo i staden och på landet? | Se landet

 15. Ping: Vi har tilldelats medel från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor! | Utveckla Örbyhus Tobo och Vendel

 16. Ping: Årsresumé 2017 | Utveckla Örbyhus Tobo och Vendel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s