Okunskapen om hela sverige ökar när medielandskapet ändras

Min dagstidning har en traditionell nyhetsbevakning. Lite lokalnyheter om vad som händer i min kommun och de andra kommunerna i närheten. Så lite riksnyheter och utrikesnyheter. Jag kan se utspel från kommunpolitiken eller läsa reportage från någon aktuell lokal händelse. Jag får också kunskap om hur det står till med livet i resten av landet och världen. Lite allmänbildning antingen jag vill eller inte. Att ha den möjligheten är inte längre självklart. De senaste tio åren har flera dagstidningar minskat och centraliserat sin verksamhet till huvudkontoren. Det finns idag minst 70 kommuner som saknar lokal tidningsredaktion.

En mer centraliserad bevakning får självklart en direkt effekt för de som bor på platser som mer eller mindre saknar lokal rapportering. De får inte insyn i vad som händer i det närmaste samhället, vilket i sin tur kan minska intresset för att engagera sig i lokala frågor. Avsaknaden av rapportering gör också platsen och människorna osynliga.

Förändringarna får också en mer omfattande effekt för samhället. Det som inte syns finns inte, i alla fall inte så mycket som det som syns. Kunskapen och medvetenheten om olika delar av landet minskar därför, inte bara hos de som bor där bevakningen är bristfällig, utan i hela landet. Vi får ett allt starkare urbant perspektiv i såväl regionala som nationella medier. I en studie från Södertörns högskola visar man att DN, vår största dagstidning, har minskat sin rapportering av händelser utanför Storstockholm drastiskt de senaste tio åren. Förskjutningen av journalistiken kan därmed bidra till att påverka de politiska prioriteringarna.

På sikt kan utvecklingen av medielandskapet leda till en större uppdelning av landet. Landsbygden hamnar både i en politisk och en demokratisk skugga. Något som inte bara är en risk för mindre orters och landsbygdens utveckling utan som också riskerar att bana väg för odemokratiska krafter. Vi ser rapporten som ett viktigt led i den fortsatta diskussionen om arbetet för ett sammanhållet land och en hållbar utveckling i stad och land.

Hitta pressmeddelande och rapport här

Läs mer hur viktig är journalisters närvaro   landsorten i medieskugga, Nordegren och Epstein

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Okunskapen om hela sverige ökar när medielandskapet ändras

  1. Ping: Landsbygd i medieskugga i SVT Agenda på söndag | Se landet

  2. Ping: Myndigheter har också ett ansvar att se hela Sverige | Se landet

  3. Ping: Vad är sant och vad är myt om landsbygd | Se landet

  4. Ping: Kan man flytta från Göteborg till Värmland och skogen? | Se landet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s