Stötta föreningslivet – en av 250 möjligheter

mariaUnder konferensen 250 möjligheter var vi flera som fick nya insikter och tankar. Jag har intervjuat en av deltagarna, Maria Johansson, som jobbar som näringslivsutvecklare på Ljungby kommun. Maria ansvarar för frågor som handlar om landsbygdsutveckling och besöksnäring. Vilket täcker in en hel drös med intressanta samhällsfrågor! Läs hennes svar!

 

Vad tycker du var mest spännande under dagen, fick du någon ny insikt eller aha-upplevelse?

Dagen var lärorik, men framförallt mycket inspirerande. Jag tycker att dagen sporrade oss deltagare att arbeta med de frågor som är viktiga för attraktiviteten i våra respektive områden. Det räcker inte att fokusera på de hårda värdena utan de mjuka är minst lika viktiga, och kan vara avgörande för inflyttning eller beslut om att bo kvar bland ungdomar. Med de mjuka värdena menar jag saker såsom sociala strukturer, delaktighet och estetiska miljöer. Vi fick till exempel berättat för oss att det oftast inte är jobben som avgör lokalisering för ungdomar, utan istället fritidsintressen och den livsstil som man söker. Man söker framförallt en variation av varor och tjänster samt en estetisk och vacker omgivning. Lön kommer längre ner på prioriteringslistan. Man söker mötesplatser, och dessa kan man verkligen hitta i den rurala miljön genom alla de föreningar och andra sociala strukturer som finns tillgängliga. Därför är det viktigt för oss kommuner att arbeta med att stärka det lokala föreningslivet, stötta kulturaktiviteter och främja kreativiteten och mångfalden både i stad och på landsbygden.

Vad ser du som den stora utmaningen för dig i din roll att verka för en hållbar utveckling, både i stad och på landsbygd?

Att kunna visa på helheten och samberoendet mellan stad och landsbygd. Att uppmuntra samverkan för att gemensamt främja attraktiviteten i kommunen för både boende och besökare, men även i regionen genom samverkan med andra kommuner och organisationer.

Läs mer; Studera rörelsemönster    250 sätt att möta det urbaniserade SVerige

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i 250 möjligheter, Möjligheter och hinder. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s