Det tjänar inget till att vaska champagne på landet

Orden i rubriken är Sofia Ulvers, forskare vid Lunds Universitet. Hon sa dem på konferensen 250 möjligheter. Och det hon beskrev var ett exempel på att vi är en del av ett consumersociety, inte ett productionsociety. Sofia menar att den gamla kapitalismen, vilken vi behöver lämna, bygger på evig tillväxt för tillväxtens skull. Ett system som kräver en shoppinghysteri och där hierarkier och personliga varumärken bygger på denna. Detta kräver en stad. Det tjänar inget till att gå runt med dyra handväskor eller vaska champagne på landsbygden. Ingen, eller allt för få ser det.

Men, Sofia menar att det börjar dyka upp litteratur om alternativ kapitalism som betonar sociala värden. En nygrön rörelse och en deltagarkultur där Brats kommer att ersättas av hipsters. Vi värderar att dela och värna resurser. Till detta kommer att konsumenter vill delta och ha insyn i produktionen. Andelsjordbruk är en trend i USA, där små jordbruk drivs vidare som kooperativ istället för att läggas ned. Men det finns exempel även från Sverige där autencitet och att kunna veta exakt varifrån maten kommer är sådana uttryck.

Fram till 2010 var staden det enda sättet att leva på, normen, det som alla ville. Så kommer det inte att vara framåt. Många inflytelserika innovativa flyttar redan från stad till landsbygd för att förverkliga sina drömmar. Och detta är något vi gillar, vi berättar gärna om dessa människor och deras livsval som något positivt. Enligt Sofia gjorde vi inte det för tjugo år sedan. Tiderna ändras.

Sofias presentation var både intresseväckande och hoppfull, tyckte jag. Och jag kände igen en hel del. Men tänkte också att landsbygderna är många. Det hon beskriver händer nu i vissa delar av Sverige, och kommer kanske att hända i fler. Men långt ifrån alla.

Läs mer; Varför är konsumtion finare än produktion    2014 blir blomkålens år

 

 

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i 250 möjligheter, Möjligheter och hinder. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s