Hur ska vi få en hållbar landsbygdsutveckling om vi inte pratar om den?

Ännu en stor nationell konferens där en av punkterna är hållbar stadsutveckling. Inget fel i det, det är verkligen en viktig fråga. Men jag väntar på att någon gång se en konferens, eller åtminstone en programpunkt på temat hållbar landsbygdutveckling. Eller kanske till och med något så utopiskt som hållbar samhällsutveckling med stad och land i balans.

I november kommer jag att debattera urbant och hållbart – går det ihop? i en programpunkt på Building Sustainability SGBC14. Arrangörerna insåg att programmet blivit väldigt stadsfokuserat. Och att de nog ville ha något om landsbygden också. Och just när det gäller hållbar bostadsförsörjning borde väl verkligen stad-land-perspektivet finnas med. Särskilt om det är så att problemet i staden är att bostäderna inte räcker för de som flyttar in och problemet på landsbygden är att bostäder blir över för att folk inte flyttar in. Är det resurseffektivt? Utmaningen på bostadssidan är inte lika över hela landet, så inte heller lösningarna. Det ska bli trevligt att få vara med och föra diskussioner om landsbygdens utveckling.

urbanförskningEn del av förklaringen till att vi så ofta pratar hållbar stadsutveckling och så sällan pratar hållbar landsbygdsutveckling ligger kanske i föreställningarna kring stad och land. Många anser det självklart att alla ska ha ett intresse för städernas utveckling. Det är ju de som är motorerna och framtiden. Och dessutom viktiga både för stad och land. Medan landsbygden är något slags särintresse för den tredjedel som bor där. Av litet intresse för andra. Vi har också en rad centra och institut kring urbana miljöer, stadsutveckling och hållbara städer. Vilket i sig genererar ett intresse för just staden. Men, städerna är faktiskt inte, hör och häpna, öar som simmar runt i ett intet som kan lämnas därhän.

Jag brukar ibland protestera när jag ser att landsbygdsfrågorna har lyfts bort. Senast frågade jag Klimatforums arrangörer varför man valt en punkt kring staden men inte landsbygden eller relationen däremellan. Det är ju inte så att hållbar stadsutveckling är ett försummat tema. Jag blev vänligt bemött med att de tar detta med sig framåt. Jag vill se fler forskningsprojekt kring stad och land och kring den hållbara landsbygden. Jag vill se fler konferenser där landsbygden är inkluderad i diskussionen om hur vi ska kunna bygga ett hållbart samhälle. Så jag kommer fortsätta att påpeka när landsbygden saknas.

Läs mer; Att bli den som blev kvar

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Möjligheter och hinder, Vad är landsbygd? och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hur ska vi få en hållbar landsbygdsutveckling om vi inte pratar om den?

  1. Ping: Vad är sant och vad är myt om landsbygd | Se landet

  2. Ping: Urbant och hållbart – går det ihop? | Se landet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s