SR-kulturval på strövtåg i glesbygd

Sveriges radio gör nu en satsning kring kultur i lands- och glesbygder. Programmet sänds i två delar, Del 1 och Del 2. Programmen ger en bred bild av både förutsättningarna för och effekterna av kultur på landsbygden. En poäng som jag vill få fram i programmet är att landsbygdsutveckling i många delar är att förhålla sig till ett kulturarv. På gott och ont. Det handlar i många fall om att vara med och skapa och förvalta kultur snarare än att ”konsumera” den.

Kulturen kan skapa platsens varumärke, göra den unik och mer än bara en geografisk koordinat. Landsbygdens landskap är också i många fall ett kulturlandskap, ett matlandskap. Regional matkultur blir ytterligare en del i hur kulturen och människan gör platsen.

Mer om kultur; landsbygdsbor och stadsbor är lika nöjda med kulturen   Kulturmiljöns bevarande    Kulturarv eller framtidsbranch

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Mat, Möjligheter och hinder och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s