Antibiotika och fondsamordning i Almedalen

De flesta frågorna i samhället ryms inte inom en ”sektor”. Därför är en viktig uppgift för myndigheter, som Jordbruksverket, att samverka med andra myndigheter och aktörer. Så att helheten blir bra. I år är Jordbruksverket med och arrangerar två seminarier i Almedalen. Vi vill lyfta två viktiga frågor där framgången bygger på god samverkan. Antibiotikaresistens och fondsamverkan.
almedalenAntibiotika till friska eller sjuka? En livsviktig fråga för människor och djur.
Antibiotika är en miljö- och hälsofråga som är komplex och där hotgraden ökar. Med ökad användning följer ökad uppkomst av resistenta bakteriestammar. I förlängningen kan det leda till att vi inte har tillgång till verkningsfulla antibiotikapreparat.
Användningen av antibiotika ökar idag raskt i ett globalt perspektiv, både inom hälso- och sjukvården och inom animalieproduktionen. WHO säger att mer antibiotika används till friska djur än till sjuka människor. Genom att efterfråga kött producerad med antibiotika finns en koppling mellan oss som konsumenter och frågan. Denna fråga kommer att belysas på ett seminare av Svenska djurhälsovården och Vi konsumenter. Smittor kan också överföras mellan människa och djur.
För att komma åt problemet behövs samverkan och åtgärder inom flera områden och på flera nivåer. I Sverige har vi genom ett långsiktigt och målmedvetet arbete lyckats minska antibiotikaanvändningen inom lantbruket och ligger lägst i EU. Vi har även ett gott arbete kring restriktiv användning på humansidan. Vi kan visa på goda exempel samtidigt finns det mer att göra.
På seminariet diskuterar generaldirektörerna för Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Statens Veterinärmedicinska anstalt vad myndigheterna i Sverige gör gemensamt. Både nationellt och internationellt. Här kan du läsa mer om Seminariet
Vilken roll spelar EU-pengarna för samhället, individen och tillväxten?
Under ett seminarium på Almedalsveckan kommer generaldirektörerna för tre myndigheter med ansvar för olika EU-fonder att samtala om samverkan kring EU-pengar och hur de gör skillnad i Sverige.
·Vad tycker du är viktigt att tänka på när myndigheterna samordnar EU-fonderna?
·Fondernas syfte är att bidra till en hållbar utveckling inom och mellan EUs regioner. Vad tycker du är viktigast i det perspektivet?
·Hur kan fondsamordning vara till nytta för dig?
·Vilka är dina förväntningar på arbetet med att samordna EU-fonderna?
Frågorna är många! Om du har en fråga som du vill ska diskuteras på seminariet är du välkommen att komma in med den via Twitter @jordbruksverket.
seminariet samtalar representanter för Tillväxtverket, Svenska ESF-rådet och Jordbruksverket, Länsstyrelsen och Sveriges regioner om hur EU-pengarna används i Sverige och vilken nytta de gör. Vi ska också göra vårt bästa för att besvara de frågor som finns och som kommer in.
Tid och plats;
Antibiotika till friska eller sjuka? –En livsviktig fråga för människor och djur, Onsdagen den 2 juli kl 13-14.30 på Wisby Strand.
Hur används EU-pengarna i Sverige och vilken nytta gör de? Onsdag 2 juli kl 15.30 –16.30 på Café H10
Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Möjligheter och hinder, Spaning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Antibiotika och fondsamordning i Almedalen

  1. Ping: Antibiotikaresistens, en fråga där alla har ett ansvar. | Se landet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s