Landsbygdspolitik -given fråga på Landsbygdsriksdagen detta valår.

Min medarbetare Peter Melin var på Landsbygdsriksdag i helgen. Här delger han sina erfarenheter av detta.

I helgen var jag och ytterligare 750 personer deltagare i 2014 års Landsbygdsriksdag i Sandviken. Riksdagen arrangeras av Hela Sverige Ska Leva (HSSL). Många var vi som kom dit fyllda av förväntningar av vad kommande tre dagar skulle ge oss och vad vi själva skulle bidra med i alla de viktiga frågor som berör landsbygden. Deltagarna kom från hela landet. Det var representanter från gräsrotsnivå till riksdagsmän och ministrar. Även ett antal internationella gäster hade sökt sig till denna arena. En sådan här tillställning är en perfekt plats för erfarenhetsutbyte och nätverkande.

IMG_6612Dagarna var späckade med intressanta föreläsningar och seminarier. Den största tiden ägnades åt den Open Space-dialog som genomfördes. Dialogens tema var ”En livskraftig landsbygd i Sverige. Hur gör vi det möjligt?” Utifrån detta ville HSSL formulera framtidens landsbygdspolitik. De frågor som engagerade de allra flesta och som kom högst på den lista som man ska arbeta vidare med inom HSSL var service, omställning, lokal ekonomi, mångfald och bredband.

Förväntningarna var stora. Ett nytt landsbygdsprogram håller på att sjösättas. Vad kommer det här att betyda för mig och vilka möjligheter kan det innebära för mig, tänkte nog många. På söndagens politikerdebatt skulle vi få reda på var de politiska partierna står i olika landsbygdsfrågor inför det stundade riksdagsvalet. Våra riksdagspartier var också väl representerade med fem partiledare och ytterligare tre talespersoner för de partier som inte hade möjlighet att ställa upp med sina partiledare. De olika partierna grillades under två timmar med de frågor som hade utkristalliserats i den Open Space-dialog som tidigare hade genomförts. Förhoppningsvis var åhörarna övertygade om på vem man ska lägga sin röst på i kommande val.

Resultatet av den dialog som fördes i dessa frågor kommer HSSL att vidareförädla för att sedan formulera det till sitt landsbygdspolitiska program.

IMG_6556En landsbygdsriksdag är en perfekt mötesplats. Detta var något som många utnyttjade genom den mässa som arrangerades i anslutning till riksdagen. Jordbruksverket var en av de många utställarna och hade en monter tillsammans med ESF-rådet, Tillväxtverket och Landsbygdsnätverket. Därmed samlades regional-, social-, landsbygds- samt havs- och fiskerifonden på ett ställe tillsammans med Landsbygdsnätverket vilket kändes fantastiskt bra och roligt. Vi fick då en bra möjlighet att informera om samtliga europeiska struktur- och investeringsfonder i Sverige. Genom detta samarbete förenklar vi mycket för de som på något sätt vill använda sig av de möjligheter som finns inom fonderna.

Jag tror att många med mig reste hem från Landsbygdsriksdagen påfyllda av kunskap, nya kontaktytor och laddade med massor av energi för att ta oss an alla de uppgifter som vi var och en har på sitt håll. Detta gäller både om vi arbetar som genomförare av projekt eller sitter i administrationen. Gör vi detta på ett bra sätt är min förhoppning att vi med gemensamma krafter ska lyckas förverkliga de visioner vi har om en levande landsbygd i hela Sverige.

Peter Melin, ordf. i Landsbygdsnätverkets styrelse

 

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Gästbloggare och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Landsbygdspolitik -given fråga på Landsbygdsriksdagen detta valår.

  1. Ping: Förväntningarna på Landsbygdsriksdagen var stora | Landsbygdidag

  2. BJ skriver:

    Vi måste börja bygga mer i Sverige

    Byggs det inte i samma takt som folkmängden ökar då blir det brist och det måste vi i Sverige hjälpas åt med. Bygg gärna bredvid andra människor då det fler grannar och mer gemenskap.

    Det är vår skyldighet att hjälpa flyktingar som får sina hem sönderbombade. Naturreservaten bara står där till ingen nytta. Om några år måste vi ändå ta den marken att bygga på för att folkmängden har blivit så mycket större. Vi i Sverige har för mycket naturmarker som bör bebyggas så att mer folk får plats i vårt land. Vad skapar naturreservaten för arbeten? Mer än stå i vägen och skräpa.

    Där skulle vi kunna göra flyktingförläggningar det skulle skapa hem för hemlösa och därmed arbete för arbetslösa. Det skulle vara bra för vårt land Sverige. Återigen alla kan väl inte bo i storstäderna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s