Landsbygden välkomnar nya svenskar

Idag intervjuas jag i tidningen LAND. En fråga handlar om invandringens roll för landsbygden. En viktig fråga där vi också har en del statistik. Så jag tänkte att det kunde vara läge att komplettera med sådan.

Det bor fler utrikes födda i städerna än på landsbygden. Men den utrikes födda befolkningen ökar nu på landsbygden. Högre andel utrikesfödda i städerna jämfört med landsbygden är ett internationellt känt mönster som alltså även är giltigt i Sverige. I Sverige finns även en gradient mellan nord-syd. Andelen utrikesfödda är högre i de södra delarna av landet. I figuren visas detta på en karta med statistik från 2010. Ju mörkare färg desto högre andel utrikesfödda.

andelen utrikes födda

 

Andelen utrikes födda ökar allra snabbast i den glesa landsbygden. Om än från låga nivåer. Mellan 2005 och 2011 har ökningen varit mer än 60% på gles landsbygd, vilket är betydligt högre än i stad-, storstad- eller landsbygdskommuner (se tabellen nedan).

förändring i utlandsfödda

Hur ser det då ut för de som kommer till en landsbygdskommun? Och skiljer det sig jämfört med att komma till en stad? Det finns flera sätt att mäta hur väl integration sker och i forskningen använder man exempelvis index som mäter hur jämt fördelad en minoritet är i en region, ett olikhetsindex. Det finns också index för att mäta isolering, isoleringsindex. Det finns inga landsbygdskommuner som ligger bland de tio sämsta när vi mäter med dessa index i alltomlandet. Det finns alltså ingen grund i dessa siffror att tro att landsbygden är sämre på integration av nya svenskar än staden, tvärtom.

Ett annat sätt att få en bild av hur väl de nya lyckas komma in i samhället är att titta på sysselsättningsgrad. I vår statistik har stor andel av de utrikes födda på landsbygden jobb jämfört med i städerna. Det kan finnas olika förklaringar till det. En förklaring är att det i vissa kommuner kan finnas ett stort utbud av jobb och att det är lätt for människorna att integrera sig. En annan förklaring kan vara att de som inte har någon sysselsättning väljer att flytta till städer i tron om att jobben finns där.

I en studie som vi lät göra kring invandrare i städerna som var arbetslösa pekade på just detta. De hade svårt att tro att det skulle vara lättare att få jobb i en mindre arbetsmarknad på landet än i den stora i staden. Vilket kan vara ett feltänk. Många små orter har brist på arbetskraft idag.

sysselsatta utlandsfödda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi har en befolkningsökning i Sverige. Största delen av denna beror av invandring. Och, historiskt har den varit störst till städerna. Detta är en viktig förklaring till Sveriges urbanisering, det vill säga att en allt större andel av oss bor i städer. Om trenden med fler nya svenskar till landsbygden fortsätter kan man alltså förvänta en avmattning i urbaniseringstakten. Invandring kan också vara ett sätt att möta den utmaning många landsbygdskommuner har i underskott på unga i arbetsför ålder.

Läs mer; Matchning av jobb och jobbsökande             Fotboll och integration     Landsbygdens åldersutmaning

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Möjligheter och hinder och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Landsbygden välkomnar nya svenskar

  1. Ping: 250 sätt att möta det urbaniserade Sverige | Se landet

  2. sdfsdf sdfsfd skriver:

    gött fler bidragstagande kulturberikare – precis vad en stackars skattebetalande ärlig svensk arbetare behöver! Varför är det så svårt för politikerna att begripa att lilla sverige inte kan och ska inte hjälpa hela världen. Ta hand om egna invånare först som på senaste 2 decennierna har sämre än någonsin…med osäkra anställningar och enorm arbetslöshet. Vi behöver ta mig *** ingen arbetskafts- ”hjälp”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s