Hur viktig är journalisternas närvaro?

Centralisering av medier i Sverige har pågått en tid men fått ny aktualisering i samband med TV 4:as besked att centralisera en del av sin bevakning. Jag inser att det har sitt pris med en bra journalistisk bevakning av hela Sverige. Men tror att priset för att inte ha det är större. Det här inlägget handlar om det. Jag ser främst tre skäl till att lokala journalister är så viktiga; kvalitet, ta tillvara hela landet och demokrati.

Kvalitet

Jag hade i veckan ett samtal med en journalist som skulle skriva om landsbygd. Det brast flera gånger i förståelsen och då fick hen ursäkta sig med att – jag bor i en förort till Stockholm. Självklart krävs någon form av kännedom om det man ska skriva för att det ska bli bra. Det är väl därför det finns sport-, kultur-, ekonomi- och vetenskapsjournalister till exempel. Nu är inte landsbygd ett ämne i den bemärkelsen men en viss förståelse kan behövas för att kunna ställa de rätta frågorna.

Risken är uppenbar att reportage från landsorten inte håller någon högre kvalitet när den ska skötas av ensamma korrespondenter på distans eller med ett enormt fält att täcka. Dels geografiskt men även ämnesmässigt. Landsbygdskorren ska fixa allt och kanske även vara fotograf. Om nyheter utifrån landet genomgående håller en sämre kvalitet än stockholmsnyheterna ger inte det en rättvisande bild.

Ta tillvara hela landet

Journalistisk närvaro är mer än kunniga reportrar. Ska vi engagera oss i världen måste vi förstå den. Vad händer med oss och vår självbild om vår landsända aldrig syns eller diskuteras? Om alla reportage om skolan, inrikespolitiken, äldreomsorgen och företagsvärlden är inspelade i Stockholm innebär det också ett osynliggörande av resten av Sverige. Vilket inte gagnar någon, speciellt inte de som bor i de osynliga delarna.

Staden och landsbygden kompletterar varandra och har ett ömsesidigt beroende. Dessa samband måste synliggöras och bli en del av samhällsdebatten. Vi har ett uppdrag och flera verktyg för att arbeta för en hållbar landsbygdsutveckling. Det arbetet blir svårt om kunskapen om landsbygdens värde och relationerna mellan stad och land inte är kända. Risken är att vi får klyftor mellan stad och land, där okunskapen om den andres villkor hämmar en positiv utveckling av hela landet. Med en alltför centraliserad riksbevakning är risken att jag vet vad som händer i mitt närmaste område och jag vet vad som händer i Stockholm. Men jag har ingen aning om vad som händer i Norrland, eller på Gotland.

Demokrati

Journalistisk belysning på samhällsfrågor, helst från flera olika källor, är en förutsättning för en fungerande demokrati. Det är inte för inte som medierna kallas tredje statsmakten. Om lokala politiker, tjänstemän, organisationer och företag inte granskas är det självklart inte bra. För medborgaren handlar det om att få en allsidig information som inte är betald eller beställd av någon. Denna är svår att få om inte journalister och media ska ha den uppgiften. Här är lokaljournalistiken viktig. Men även förstås riksmedierna som kan göra jämförelser och ge ett större sammanhang.

Definitionen av riksmedier kan inte vara att de sänder över hela riket. Det borde vara att de också är närvarande i hela riket. Jag hoppas vi har råd att ha medier som har en bevakning nog för att kalla sig riksmedier även i framtiden. För det finns ett pris för att inte ha det. Och det är ett pris alla får betala, fast på olika sätt.

Läs mer;  När journalisterna lämnar landsorten, I journalistiken är landsbygdsfrågor något annat än i politiken, i skuggan av lokala Stockholmsnyheter,

 

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Möjligheter och hinder. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Hur viktig är journalisternas närvaro?

  1. Ping: ”Staten har lämnat oss!” | Se landet

  2. Ping: Landsbygdstema i Nordegren och Epstein, Lyssna! | Se landet

  3. Ping: Okunskapen om hela sverige ökar när medielandskapet ändras | Se landet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s