Engagemang och vilja, framgångsfaktorer för lokal utveckling

Lokala servicepunkter där man kan handla, fika, surfa eller hitta turistinformation. Sådana har man på landsbygden i Örnsköldsviks kommun. Lokala servicepunkter finns också i Harads och Gunnarsbyn i Bodens kommun. I Örebro jobbar länsstyrelsen ihop med kommunerna kring lokala planer för servicelösningar. I Kalmar län ser man service på små orter som tillväxtskapande och låter ortens förutsättningar avgöra upplägget.

Jag har varit på ett seminarium kring lokala servicelösningar arrangerat av Tillväxtverket. Tillväxtverket har ett antal pilotkommuner för nya servicelösningar. Engagemanget är stort och här finns mycket att lära. För visst har varje kommun unika förutsättningar men man kan ändå lära mycket av andras lyckanden och misslyckanden.

Det kan tyckas paradoxalt på ett sätt att det är myndigheten som har till uppgift att driva tillväxtpolitiken som också har ett uppdrag att gynna småskalig service. En baksida av tillväxtpolitiken (för glesa strukturer) är ju att den styr mot mer storskaliga lösningar. Statssekreterare Marita Ljung menar att attraktivitet för företag och för att de ska kunna växa kräver attraktiva miljöer att vara i och bo i. En del av denna attraktivitet handlar om service. På så sätt hänger det ihop.

Skärmklipp

 

Landsbygden inte ett sidospår

Jag imponeras av engagemanget hos näringslivsutvecklaren i Örnsköldsviks kommun, Lena Lindström. Engagemang krävs, hos politiker, tjänstemän, företagare och boende. Lena pratar om Bygd och stad i balans. Det är en framgångsfaktor menar hon, att inte göra landsbygdsfrågorna till något vid sidan om, utan som en del av kommunens huvuduppdrag. Håller med! (Loggan ovan har Ö-vik tagit fram)

I Boden investerar man i landsbygden

Torbjörn Lidberg från Boden medger att de har haft många projekt som har misslyckats. Men det här med servicepunkter har lyckats. I Servicepunkten i Harads finns även landstinget med. Man kan koppla upp sig mot läkare och få undersökning på distans. Ambitionen var samma lösning med arbetsförmedlingen, men där har man inte kommit i mål utan det är Arvidsjaur som gäller fortsatt. Torbjörn är noga med att Boden investerar i landsbygden, man ger inte bidrag. Håller med.

Landsbygdens lilla gröna

Bosse Lönnkvist från Kalmar län talar om att utan engagemang och stolthet för det lokala blir det inget. Här har regionförbundet också tagit fram skriften ”Landsbygdens lilla gröna” för att sprida idéer. Det behövs lokala eldsjälar men även en kommun som vill. Håller med!

Staten och servicepunkter

Gunilla Nordlöf, GD på tillväxtverket, inledde med att påpeka att det är i täta miljöer innovationskraften finns. Jag tror också att innovationskraften är stark i de kommuner där man har kniven på strupen, med vikande befolkningsunderlag. Liksom i de bygder där man känner engagemang för sin bygd. Inte minst när det gäller att tänka nytt kring servicelösningar.

Jag funderar också över var staten är när det gäller servicepunkter. Jag har hört om kommunalt engagemang, länsstyrelsen, företagarna de lokala eldsjälarna och landstinget. Vi har ett exempel från Jordbruksverket, distriktsveterinärerna i Hede, men kanske det finns fler möjligheter. Skulle man inte kunna tänka sig arbetsförmedling, försäkringskassa, polis eller länsstyrelse på plats via länk? Känns rätt i dessa tider av klimatrapporter.

Läs mer

Hur viktig är platsen?

Engagemang och vilja

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Möjligheter och hinder, Spaning. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Engagemang och vilja, framgångsfaktorer för lokal utveckling

  1. Ping: Hur kommuner arbetar med lokala frågor spelar roll | Se landet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s