Lokal utveckling under samma hatt!

Något nytt händer i Sverige! Vi är på väg att få en väg in när det gäller de fonder som ska stötta lokal utveckling. Carin Alfredsson leder arbetet och delger här mer om vad detta kan innebära.

CarinvybeskurenDå gick startskottet för att med hjälp av den så kallade leadermetoden arbeta med lokal utveckling med pengar från alla fyra (4!) ESI-fonderna, Regionalfonden, Socialfonden, Landsbygdsfonden och Havs- och fiskerifonden.

Detta är unikt i Sverige och vi lär bli ganska ensamma i Europa om att lyckas med detta. Ur det lokala perspektivet innebär det att man kan ta ett större helhetsgrepp över områdets utveckling genom att arbeta mot målen inom alla fyra fonderna. Lokalt ledd utveckling ersätter det som i föregående programperiod var Leader- och fiskeområden (LAG och FOG) inom landsbygdsfonden och fiskerifonden.

Redan nu är det full aktivitet ute i bygderna för att packa nästa generations verktygslåda så att man kan snickra ihop världens bästa landsbygd! Många frågor kvarstår kring hur områdena kommer att kunna se ut rent geografiskt och innehållsmässigt. Men med fyra fonder kan det handla om att inom ett fokusområde som till exempel energiomställning, kunna arbeta med både näringslivsutveckling, innovationer, kompetensförsörjning, arbetsmarknadsprojekt, lantbruk- och fiskefrågor.

Partnerskapen, eller LAG-grupperna som de också kallas, breddas så att de under en och samma hatt kan hantera alla fonder, och på så sätt skapa ännu mer synergieffekter genom att olika projekt och aktörer förstärker varandra och möte de behov som finns i varje område. Det är ett sätt att få ner beslutsfattandet till dem det berör. Varje lokalt partnerskap ska under detta år ta fram planer, så kallade utvecklingsstrategier på vad de tror att just deras område behöver för att utvecklas till attraktiva, konkurrenskraftiga områden som attraherar människor och företag. Både ideell, privat och offentlig sektor ska involveras i detta arbete.

Det blir enklare för alla som har konkreta idéer eftersom de kan vända sig till det lokala utvecklingskontoret som kommer att finnas i varje område. Det blir ”en dörr in” – oavsett idé. Där kan de få hjälp med att vidareutveckla sin idé, få ekonomiskt stöd och att få kontakter med andra projekt eller aktörer för att komma vidare. Vill du veta mer om Lokalt ledd utveckling kan du gå in på www.jordbruksverket.se/lokaltleddutveckling

Den 8 april blir en första träff i Stockholm för alla som är intresserade av Lokalt ledd utveckling. Missa inte det! Mer information hittar du på www.landsbygdsnatverket.se.

Carin Alfredsson

Projektledare Lokalt ledd utveckling, Jordbruksverket

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Gästbloggare, Möjligheter och hinder, Spaning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lokal utveckling under samma hatt!

  1. Ping: Djurskydd och svensk mat bland årets tio i topp | Se landet

  2. Lars Wellin skriver:

    Kunde vara intressant med en uppföljning av Carin nu när områdena prioriterats och kanske med rubriken ”Se hela landet”!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s