Bredbandstillgång handlar om teknik och kunnande

Vi har i en Nyhet just beskrivit att det är små skillnader i möjligheten till bredbandsanslutning i hushåll oavsett om man bor i städer eller på landsbygden. Däremot använder färre äldre på landsbygden internettjänster jämfört med samma målgrupp i städerna. Något som kan bli ett problem när fler tjänster, som exempelvis bankärenden, blir internetbaserade.

I vår statistiksamling Allt om landet ser vi att i princip alla svenska hushåll idag har tillgång till en anslutning till bredband i någon form. Endast cirka 500 hushåll och företag saknade tillgång till bredband i oktober 2012. Tillgång i det här fallet innebär att den fysiska tekniken finns tillräckligt nära för att det ska vara rimligt att ansluta sig. För, om det ska leda till att man faktiskt använder internet krävs det två saker till; teknik i bostaden och kunnande. Man får alltså betrakta det som en teoretisk tillgång.

Teknik i bostaden handlar också till vis mån om kunnande, men även ekonomi. Att köpa rätt utrutning, installera den och skaffa de rätta abonnemangen är inte självklart enkelt. Kanske är det här den stora hämskon sitter idag? Kunnande i att använda är också förstås viktigt. Finns inte det så spelar ju tekniken mindre roll.

Sedan skiljer det förstås i hastighet mellan olika internetuppkopplingar. Där hastigheterna generellt är lägre utanför tätorterna. Detta kan ju också vara en del av förklaringen till det lägre användandet. Prestandan bjuder inte in till ett ökat användande.

Läs mer om hur det står till kring bredband i din kommun i ALltomlandet

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Allt om landet och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Bredbandstillgång handlar om teknik och kunnande

  1. Ping: Det behövs mer och bättre bredband på landsbygden | Se landet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s