Visst ska vi fixa klimatet, men först…

Robert Paulsson på Jordbruksverket har under flera år arbetat med jordbruksfrågor inom FN:s klimatförhandlingar och var senast med i den svenska delegationen vid klimatmötet i Warszawa i november. Här delar Robert med sig av sina erfarenheter. 

RobertPaulssonFå personer tror nog idag på att FN:s klimatförhandlingar kommer att leverera ett globalt bindande klimatavtal, där nationerna åtar sig att minska sina utsläpp av växthusgaser i tillräcklig omfattning. Med tillräcklig omfattning menar jag, i det här sammanhanget, att länderna åtar sig så stora minskningar av sina utsläpp av växthusgaser att den globala medeltemperaturen inte stiger med mer än två grader.

Varför vill inte alla ha ett sådant avtal? På lång sikt skulle det ju vara bra för allas möjligheter till välstånd. Precis, på lång sikt inser nog de flesta att det är en bra idé att inte spä på växthuseffekten mera, men de kortsiktiga målen som olika nationer har skiljer sig ofta från de långsiktiga. Det är inte förvånande att många resurssvaga länder vill prioritera utvecklingen av sin levnadsstandard före att minska sin klimatpåverkan. Mer förvånande är det väl att flera av världens mest resursstarka länder inte är villiga att göra mer för vår gemensamma framtid.

Dessutom är inte FN någon överstatlig klimatorganisation som kan tvinga länder till åtgärder. Det är en förening av suveräna nationer där varje beslut måste tas i konsensus.

Singelkryssning för klimatet

FN:s klimatförhandlingar är som en singelkryssning med klimattema. 195 nationer reser till en stor mötesplats någonstans i världen (senast Warszawa) för att pröva lyckan på klimatdansgolvet. Det märkliga med just den här singelkryssningen är att förväntningen är att alla ska fatta tycke för varandra eller åtminstone för en gemensam idé. En utopisk tanke för alla som vet hur svårt det kan vara att inleda ens en konversation med någon på ett mingel. En mer realistisk målsättning är väl att ett antal mer eller mindre långlivade relationer mellan ett mindre antal parter kommer att uppstå under samvaron.

Att jämbördiga och ömsesidiga relationer frodas mellan parter med vitt skild socioekonomisk status händer förvisso ibland i verkligheten, men kanske oftare i litteraturen och musikalerna. Men troligen är det vanligare att relativt lika personer inleder ett förhållande, än att de allra fattigaste gifter sig med någon i den absoluta samhällstoppen.

Men man ska inte sluta hoppas, även en gymägare kan få sin prinsessa och förvandlas till en prins.

Många likasinnade länder finner varandra (både progressiva och reaktionära)under förhandlingsresan och ingår partnerskap kring sina gemensamma intressen. Oftast är lockropen mer utpräglade än bara det allmänna: Hej, jag vill rädda klimatet. Vill du det också? I klimatskogen kan det till exempel låta så här: Hallå finns det någon mer därute som vill rädda korallreven från havsförsurningen? Hallå finns det någon mer därute som vill ha ersättning för minskade oljeintäkter (på grund av andra länders klimatåtgärder)?

Men för den som inte finner en likasinnad partner gäller det som vanligt att inte ge upp, utan fortsätta vara sig själv, stå för vad man tycker och till slut kommer någon annan (förhoppningsvis alla andra) att upptäcka hur fantastisk man är. Det sägs ju också att den som redan har en partner är attraktiv i andras ögon. Nyligen publicerades även en undersökning som visade att människor är snyggast i grupp. Det är viktigt att bygga allianser och att visa upp dem för omvärlden, eftersom det får andra att vilja haka på.

Dansar bäst som dansar sist

-Jag tycker det är viktigt med jordbruk för att vi ska klara livsmedelsförsörjningen, har de senaste åren varit en bra öppningsreplik på klimatkryssningarna. Ibland presenteras det nästan som en nyhet att vår livsmedelsproduktion är anpassad till det rådande klimatet. Med påföljden att det kan vara förenat med livsfara att testa effekterna av ett okänt klimat på de system för växtodling och djurhållning som vi har utvecklat under hittills rådande förutsättningar.

När det bjöds upp till jordbruksdans första gången under förhandlingarna var det mest fokus på att konversera om möjligheter att minska jordbrukets klimatpåverkan. Många länder har påpekat att det också är viktigt eller till och med viktigare för jordbruket med anpassning till klimatförändringarna.  Numera hävdar flera högljudda parter i form av inflytelserika och snabbväxande ekonomier att klimatanpassning av jordbruket är det enda som är viktigt och att man inte alls bör arbeta för att minska jordbrukets utsläpp. Olyckligtvis har de snabbväxande ekonomiernas betydligt mindre inflytelserika allierade fått ställa upp på den här polariserade synen på jordbruket.

Att ta ett helhetsgrepp på jordbrukssektorn som inkluderar både utsläppsminskningar och anpassning är enligt mig det mest konstruktiva. Skälen till detta är att jordbruksproduktion är en komplex verksamhet som är både starkt klimatberoende och klimatpåverkande. Att byta system för livsmedelsproduktion är långtifrån lika enkelt som att byta drivmedel i transportsektorn. Och det har faktiskt visat sig vara svårt nog. Just nu är det ganska utsiktslöst att få till stånd en klimathandlingsplan med helhetssyn för jordbrukssektorn inom förhandlingarna. Min uppfattning är att vi som är mest angelägna om detta bör tona ner våra önskningar en aning. Hellre spela svårfångade än att framstå som desperata.

Man borde väl vara riktigt attraktiv om man säger sig vilja rädda vår livsmedelsförsörjning på lång sikt? Men det är ju inte alltid de med goda föresatser som får dansa mest, andra strategier kan nog också fungera för en kväll. Dock tror jag att man måste ha goda intentioner för att skapa långvariga och ömsesidiga relationer.

Vi får väl se vem som får dansa sista dansen?

Robert Paulsson, Klimatenheten, Jordbruksverket

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Gästbloggare, Miljö, klimat, landskap och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s