Fel fokus i landsbygdsdebatten!

Idag skriver jag på SVT-debatt med statistikunderlag från alltomlandet som grund.Inlägget ser du nedan, med en illustration.

Varje debatt eller inlägg kring landsbygden börjar numera med påståendet att Sverige urbaniseras snabbast i EU. Bilden av den svällande storstaden kombineras med eviga flyttlass från landsbygden. För om befolkningen ökar i staden, måste den ju minska på landsbygden. Logiskt, men inte helt sant. När vi ideligen talar om växande städer till följd av utflyttning från landsbygden riskerar vi att fokus hamnar fel. Den stora utmaningen ligger i skeva åldersstrukturer.

Att Sverige urbaniseras snabbast var slutsatsen av en mätning från Eurostat. Den visade att vi har några av EU:s snabbast växande städer. I samma undersökning visades att Sverige är ett av få länder i EU som har en ökande landsbygdsbefolkning. Det senare har helt glömts bort i debatten. Istället hörs gång på gång att landsbygden töms på folk nu när vi urbaniseras så fort.

ÅLDER

Befolkningstillväxt (%) mellan 1995 och 2011 fördelat över åldersgrupper för olika regiontyper. Hämtad från Jordbruksverkets statistiksammanställning om Sveriges landsbygder, Allt om landet (www.jordbruksverket.se/alltomlandet)

Befolkningsutveckling består av födda, döda, inflyttade och utflyttade. Många städer som växer gör det till följd av inflyttning, ofta från andra länder, och att man har en ung befolkning som föder barn. Fler än de som dör. Vi har idag landsbygder i Sverige som ökar i befolkningstal till följd av inflyttning. Vi har också glesbygder eller landsbygder som har vikande befolkningstal, ofta till följd av en skev åldersstruktur. Historiska utflyttningar har skapat samhällen där medelåldern är väldigt hög. Invånarna skaffar inte barn, de dör.

Framtidskommissionen pekade ut skeva åldersstrukturer som en av våra stora framtidsutmaningar.  Alltfler äldre i relation till antalet yngre ställer nya krav på samhället. Framtidsscenarierna för städerna är redan verklighet på många landsbygder. På landsbygden och den glesa landsbygden finns ett stort underskott av unga i relation till antalet äldre. Det är det som bilden ovan illustrerar.

Detta är en utmaning inte bara för gles landsbygd, utan för hela samhället. Hur organiserar och bygger man välfärd när allt färre är i arbetsför ålder? De lösningar som nu uppstår på många håll i landet kan vara viktiga att lära av även för staden. Lärdomar som sannolikt kommer att behövas ganska snart.  Kanske lösningarna dessutom bygger på samverkan över kommun och regiongränser.

Tala gärna om urbaniseringen, och de utmaningar den innebär för samhället. Men koppla inte slentrianmässigt ihop den med eviga flyttlass från landsbygden. Det leder diskussionen fel. Vi behöver istället en diskussion kring hur vi klarar välfärden med skeva åldersstrukturer. En verklighet som flera landsbygder redan befinner sig i. Och en möjlig framtida verklighet för hela landet.    

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Allt om landet. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Fel fokus i landsbygdsdebatten!

  1. Ping: Landsbygden välkomnar nya svenskar | Se landet

  2. Ping: Var är det bäst att bo som ung? | Se landet

  3. Ping: 250 sätt att möta det urbaniserade Sverige | Se landet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s