Att jobba med integration på landsbygden

Nils Lagerroth från landsbygdsnätverkets kansli skriver om erfarenheter och metoder för hur man kan jobba med integration på landsbygden. Kanske användbart även i täta miljöer.

Nils%20Lagerroth[1]

 

Det är många människor som söker sig till Sverige och som vill ha och behöver jobb. Samtidigt finns det behov av mer människor på landsbygden. Hur gör man då för att para ihop nyanlända svenskar med jobb på landsbygden?

Inom landsbygdsprogrammet och i andra program har det de senaste åren skapats många erfarenheter av hur utrikesfödda kan få sysselsättning på landsbygden. Om man exempelvis söker på ordet integration i den databas som finns för projekt inom landsbygdsprogrammet kommer det upp 88 träffar.  Det finns ett antal goda exempel på framgångsrika projekt som är väl dokumenterade. Totalt 27 projekt om integration på landsbygden har nominerats till Ullbaggarna och flera av dessa projekt beskrivs i broschyrer och i filmer. Landsbygdsdepartementet har också publicerat en skrift, lyckad matchning, som innehåller nio exempel på integration på landsbygden.

Vid Landsbygdsnätverkets seminarium om ”Integration på landsbygden i kommande programperiod”, för några veckor sedan fanns en rad av dessa goda exempel med. Se inspelningen från seminariet här:

http://www.landsbygdsnatverket.se/huvudomraden/omnatverket/arbetsgrupper/gruppintegration/genomfordaaktiviteter/materialfranseminarium23oktober.4.23f3563314184096e0daf54.html

Framgångsfaktorerna i lyckade projekt handlar till stor del om att noggrant matcha arbetssökandes kompetens och intresse med de landsbygdsföretag som finns för praktik och ev. anställning. Det gäller även att bedriva engagerande coachning med tid och förståelse för målgruppen, gärna av personer som själva har invandrarbakgrund. Ett gott samarbete mellan olika inblandade aktörer är viktigt, inte minst kommuner och arbetsförmedling. Viktigt också är att ha med aktörer som Hushållningssällskap, LRF, Skogsstyrelsen, naturbruksgymnasium, leadergrupper, lokala utvecklingsgrupper etc. som kan landsbygdens specifika arbetsmarknad och som har förtroende ute i bygderna. I flera fall finns inte de möjliga jobben anmälda till Arbetsförmedlingen utan nås via kontakter och ”skapas” under praktikperioden.

Vi har nu samlade erfarenheter och kunskap om framgångsfaktorerna från de här lyckosamma integrationsprojekten på landsbygden. De kan vi sammanfatta och utveckla till metoder för hur vi kan genomföra den här typen av projekt. Här finns en möjlighet till hur man i större skala kan jobba med integration i framtiden. Låt oss hoppas att det skapas resurser för det i kommande programperiod, för det är viktigt att hela Sverige på ett bra sätt kan ta hand om de som flyttar hit. Behoven av att hitta bostäder och jobb till nytillkomna är stort i landet. Nästa år förväntas det komma upp till 69 000 asylsökande personer hit till Sverige. Många från krigets Syrien. Låt dem få möjligheten att bidra till att utveckla vår svenska landsbygd!

Nils Lagerroth

Landsbygdsnätverkets kansli

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Gästbloggare, Möjligheter och hinder och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Att jobba med integration på landsbygden

 1. BJ skriver:

  Bostäder måste byggas och naturreservat kan tas bort

  Landsbygden dör ut och storstäderna överbefolkas. Bland annat för att massinvandringen ökar och även mera barn föds i Sverige.Och det är bra för vi behöver arbetskraft och nyskapande företag. Men vi behöver också ha någonstans att bo. Det råder ju en enorm bostadsbrist.För vart ska vi människor bo någonstans? Alla kan inte bo i storstäderna eller?

  Därför är mina förslag att förenkla byggloven så pass att man får igång mycket mer byggnationer bara inom 5 veckor ska det vara klart att börja bygga. Samt förenkla all slags byggnation som t ex att förenkla strandskyddet så fler folk får den möjligheten att bygga vid vatten. Bra att minska ner antalet naturreservat till hälften.

  Då tar man bort kärren som skapar mygg och fästingar samt andra skadeinsekter som sprider sjukdom på andra markägares mark. Samt att det skapar massor av arbetskraft inom byggsektorn om man tillåter mera byggen på landsbygden. Detta behöver utvecklas, inte invecklas som det är nu år 2013. Minska antalet myndigheter som t ex Länsstyrelsen och låt kommunerna få bestämma helt själva över vad som ska byggas på landsbygden.

  Byggs det inte i samma takt som folkmängden ökar då blir det brist och det måste vi i Sverige hjälpas åt med. Det är vår skyldighet att hjälpa flyktingar som får sina hem sönderbombade. Naturreservaten bara står där till ingen nytta. Där skulle vi kunna göra flyktingförläggningar det skulle skapa hem för hemlösa och därmed arbete för arbetslösa. Det skulle vara bra för vårt land Sverige. Återigen alla kan väl inte bo i storstäderna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s