Vi gillar hellre än vi betalar

Svenskarnas förtroende för den svenske bonden är fortsatt mycket högt. 78 procent av de tillfrågade säger i en attitydundersökning att de har stort förtroende för att bönderna producerar råvaror av hög kvalitet. I samma undersökning anser 80 procent att svensk mat håller hög kvalitet.

Efter motsvarande undersökning förra året skrev jag en uppmärksammad artikel i svd på temat vi gillar bonden men köper inte hens produkter. Jag kopplade då på statistik kring vår konsumtion. Här är nämligen trenden tydlig att vi köper allt mer importerad mat.

Bonden kan ju inte leva på att vara gillad. Betala för varan är det enda som gäller. Jag förundras över hur långt steg det verkar vara mellan det vi säger och det vi gör. I år säger fler konsumenter än tidigare år att de köper svenska råvaror, gärna närodlat och ekologiskt.

  • 67 procent svarar att de köper svenska råvaror i så stor utsträckning som möjligt.
  • 55 procent svarar att de köper svenska närproducerat i så stor utsträckning som möjligt
  • 35 procent svarar att de köper svenska ekologiska produkter i så stor utsträckning som möjligt.

Det här är ju siffror som har ganska vag koppling till konsumtionsstatistiken. Bilden visar hur andelen svenskt kött och svenska ägg minskar över tid. Mer statistik hittar ni här.

försörjning

Kan det vara så att vi i attitydundersökningar ger uttryck för en bild som vi gärna vill se av oss själva. Vi vill göra de goda valen. Och vi betraktar svenskt, närproducerat och ekologiskt som goda och medvetna val. Vilket i sig är bra betyg för Sverige som matland. Konsumtionsstatistiken är den nakna sanningen, en bild av hur vi agerar i köpögonblicket. Förutom att vi vill göra de goda medvetna valen vill vi också göra en ”bra affär”. Tre till priset av två. Att vi sedan får slänga den tredje för att datumet gick ut och vi inte hann äta upp den är inte så viktigt. Det var ju ett bra pris.

Attitydundersökningar har sitt värde liksom statistik. Inte minst kan kombinationen av de båda ge nya insikter. Både om förutsättningarna för Sverige som matland och om oss konsumenter.

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Forskning och kunskap, Mat, Möjligheter och hinder. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Vi gillar hellre än vi betalar

  1. Patrik Eriksson skriver:

    Det kan också vara så att de som svarar är de som köper eko, lokal och bra livsmedel och gärna står för detta.
    Vilken konsumtion visar statistiken? Kommer den bara från de stora butikskedjorna?
    På landsbygden sker ju många betydande inköp direkt från producent. Man handlar av de bönder man känner och vet att de producerar bra.

  2. Ping: Topp tio, årets mest lästa inlägg | Se landet

  3. Ping: Det ska vara lätt att göra rätt! | Se landet

  4. Ping: Varför är konsumtion finare än produktion? | Se landet

  5. Ping: Kunskap om matens betydelse behöver öka | Se landet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s