Sverige urbaniseras snabbast?

Sverige urbaniseras snabbast i EU. Har ni hört den?  Det var bland annat i Sydsvenskan som denna nyhet slogs upp stort 2012. Jag skrev då också en replik. Bakgrunden var statistik från Eurostat. Statistiken visade att Sverige har några av EUs snabbast växande städer. Statistiken visade också att antalet människor ökade på den svenska landsbygden.  Samtidigt som landsbygdsbefolkningen minskade i 17 av EU:s 27 stater.

Vad säger wikipedia?

Växande landsbygdsbefolkning och snabb urbanisering. Hur hänger detta ihop, och vad är urbanisering?  Enligt Wikipedia: Urbanisering, av latinets urbs, ”stad”, är en folkförflyttning från landsbygd till stadsområden. I statistiken är urbanisering ett procenttal på hur stor andel av ett områdes befolkning som bor i städer. De två betydelserna är ju inte synonyma, vilket kanske bidrar till en del av begreppsförvirringen.

Om man pratar om urbanisering i form av folkförflyttning från landsbygd till stadsområden blir det en urbanisering om någon flyttar från den afganska landsbygden till Malmö men inte om personen kommer från Kabul. Är det en intressant distinktion? Att ta fram statistik över andel som bor i staden är lättare, och kanske också mer intressant. I torsdags var jag på ett seminarium där professor Lars Westin, Umeå Universitet, hävdade att urbaniseringen i Sverige avstannade 1980. Han hänvisade till denna bild med data från SCB som visar just andel.

Bild2

Nettostatistik behöver brytas ned

För att förstå hur samhällets drivkrafter styr och hur relationen stad/land kan se ut framöver behöver statistiken brytas ned. Andelen är ju en nettosumma av inflyttning och utflyttning, födslar och dödslar. Siffror på vilka som flyttar och vilka som stannar uppdelat på kön och åldrar finns på kommunnivå i Allt om landet.

Värdeord eller semantik?

Är det då viktigt hur vi väljer att använda ordet urbanisering? Eller handlar det bara om ett olyckligt ordval? Jag menar att det är mer än semantik. Jag tror också att det är därför rubriken har levt kvar och används så ofta. Den har blivit en sanning som ofta lyfts fram. Kanske för att det är många som gillar den bilden av Sverige.

Problemet kan uppstå när vi tar avstamp i den bilden i diskussionen om framtiden, utan att ha funderat djupare på vad den står för. Just nu står den för att vi har en snabbt växande befolkning i Sverige och tillväxten sker både på landsbygden och i staden. Och, den sker snabbast i staden. Men det finns även landsbygder som växer och alltfler svenskar bor totalt sett på landsbygden. I alla fall enligt eurostats statistik. Det behöver vi planera för och förhålla oss till.

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Allt om landet, Vad är landsbygd? och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Sverige urbaniseras snabbast?

  1. Ping: Topp tio, årets mest lästa inlägg | Se landet

  2. Ping: Djurskydd och svensk mat bland årets tio i topp | Se landet

  3. Ping: Guldbaggenominerad film om storstadsnorm | Se landet

  4. Ping: Stark urbanisering passar vår självbild | Se landet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s