Kyrkovalet och föreningsliv på landsbygden

Till helgen är det kyrkoval och jag läser en nyhet om att fler röstar på landsbygden än i staden. Även medlemsanslutningen är högre på landsbygden. Om man därmed är mer religiös på landet eller ej vill jag inte spekulera i. Men säkert är nog att kyrkan ofta spelar en helt annan roll där än i staden.

I vår statistiksammanställning ALlt om landet har vi tittat på föreningsaktiviteten i landet. En religiös församling är den föreningstyp som det är vanligast att vara medlem i oavsett om man bor på landsbygden eller i staden. I begreppet religiös församling räknas även Svenska Kyrkan in. I genomsnitt är cirka tre av fyra svenskar medlemmar i en religiös församling. Antalet föreningar per 100 000 invånare är också högre på gles och landsbygden enligt figuren nedan.

religiösaKyrkan är också en arbetsgivare på landsbygden. I den glesa landsbygden har de religiösa församlingarna 49,6 anställda per 10 000 invånare medan motsvarande siffra för landsbygden är 39 och för staden 27,3.

I en uppmärksammad artikel i DN av biskop Åke Bonnier hävdar denne att staten överger landsbygden medan kyrkan stannar kvar. Den tesen finns det också visst belägg för i statistiken. Medan de ideella verkar anställa fler i glesa strukturer är trenden motsatt för de statliga arbetstillfällena. Dessa har istället en kraftig överrepresentation i stadskommunerna.

statliga och ideellaNär övrig service har försvunnit är kyrkan ofta det som finns kvar. Inte sällan sker också mycket samverkan med lokalsamhället som inte har direkt koppling till kyrkans traditionella verksamhet. Så det skulle inte förvåna mig om valdeltagandet bli högre på landsbygden på söndag.

 

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Allt om landet, Vad är landsbygd? och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kyrkovalet och föreningsliv på landsbygden

  1. Ping: Vem tänder elden ikväll? | Se landet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s