Vad är landsbygd?

 

Vad är landsbygd? Frågan är inte ny, men har blivit aktuell nu när landsbygden kommit upp i den politiska hetluften. Om man ska beskriva i ord så har landsbygd en gleshet av folk och ett landskap som skiljer sig från hur det är i staden.

I Allt om landet definierar vi landsbygd genom att Sveriges kommuner delas in i fyra olika regiontyper: storstadsområden, stadsområden, landsbygd och gles landsbygd.

Utifrån Jordbruksverkets databas Regional Balans, pendlingsmönster och befolkningsdensitet så får vi följande definition:

  • Storstadsområden: kommuner där 100 procent av befolkningen tillhör kategorin TOT eller TON. Dessa kommuner finns endast i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö.
  • Stadsområden: kommuner med en befolkning som är minst 30 000 och/eller där den största tätorten har minst 25 000 invånare. Mindre kommuner som gränsar till dessa större kommuner och där utpendlarna som andel av nattbefolkningen överstiger 50 procent kopplas också till respektive storstadsområden.
  • Landsbygd: kommuner som inte ingår i de två tidigare klassificeringarna (storstadsområden och stadsområden) och som samtidigt har en befolkningstäthet av minst fem invånare per km2.
  • Gles Landsbygd: kommuner som inte ingår i de tre övriga klassificeringarna och som har en befolkning som är mindre än fem invånare per km2.

Enligt denna definition så delas Sveriges 290 kommuner in i 33 glesa landsbygdskommuner, 164 landsbygdskommuner, 46 stadsområden och 47 storstadsområden. Enligt definitionen så bor 34 procent av Sveriges befolkning på landsbygden.

Definitionen vi har valt delar in Sveriges kommuner i landsbygdskommuner och i stadsområden. En kommun kan därför definieras som en landsbygdskommun trots att kommunen innehåller områden som klassas som stad och tvärtom. Fördelen med att välja en kommunindelning är att det framförallt gör det möjligt att relativt enkelt jämföra hur förhållanden skiljer sig mellan kommuner som är präglade av förhållanden som associeras med landsbygd respektive stad.

Här kan du se hur vilken regiontyp en viss kommun tillhör. På hemsidan kan du förstora för att få en bättre bild.

4321

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Forskning och kunskap och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s