Landsbygdspolitiken behöver smörjmedel!

Maria Gustafsson är verksamhetsledare för Sveriges nationella landsbygdsnätverk. Ett nätverk som har till uppgift att stödja ett gott genomförande av landsbygdsprogrammet. Här ger hon en aktuell landsbygdsbild från sin horisont.

Maria_Gustafsson[1] liten

Lagom till att budgetförhandlingarna mellan olika departement övergår i skarpt läge lanserar Finansdepartements expertgrupp för studier i offentlig ekonomi (ESO) en kritisk rapport om landsbygdsprogrammets effekter. Under sommaren har vi också kunnat notera olika partipolitiska utspel om vikten av satsningar på landsbygden. Landsbygdsfrågorna får media- och debattutrymme. Nu är det viktigt de ges den nyanserade diskussion de förtjänar.

ESO-rapporten bygger till stora delar på det som kom fram i halvtidsutvärderingen men även på nya studier och analyser. Författaren Ewa Rabinowicz, professor vid SLU konstaterar i sitt förord ”Att syntetisera det ofantliga och komplexa materialet har varit svårt och det är troligt att jag inte har gjort rättvisa åt alla frågeställningar. Men det är ändå nödvändigt att försöka greppa helheten för diskussionen hur programmet bör bäst utformas.”

Ja, den verklighet på landsbygden som landsbygdsprogrammet ska främja är just sådan. Komplex och mestadels så småskalig att den sammanvägda samhällsnyttan uppnås bäst om det finns en fungerande helhet där delarna samspelar. Sådan verklighet är svår att utvärdera om nästan inte omöjlig. En önskvärd effekt, t.ex. biologisk mångfald är sällan resultatet av en enda isolerad åtgärd. Den är resultatet av att människor bedömt det vara mödan värd med de ansträngningar som krävs. Det kostar på att hålla ändamålsenliga betesmarker, att rensa sly och restaurera våtmarker. Det är också resultatet av att människor vill bo och verka på landsbygden, vilket inte är en självklarhet när koppartrådarna monteras ner och bredbandsalternativet inte är på plats. Eller när avstånden till skola, vård och annan trygghet ökar. Ja kedjan av förutsättningar som måste finnas på plats är komplex och måste samspela för att de önskvärda effekterna ska uppnås. Därför behövs en landsbygdspolitik med smörjmedel för såväl hårda som mjuka värden oavsett om vi i nuläget har metoder för att mäta effekterna.

Som verksamhetsledare för landsbygdsnätverket har jag förmånen att få del av en rik flora inspirerande exempel på fantastisk landsbygdsutveckling. I nätverkets senaste nyhetsbrev bad vi ledamöterna i vår styrgrupp plocka fram sina guldkorn från innevarande programperiod. Föga förvånande är det var och ens hjärtefrågor som lyser igenom, men det speglar den mångfald av värden som är viktiga för en framgångsrik landsbygdsutveckling. Det går inte att säga att någon sektor är viktigare än den andra. Landsbygden behöver sina konkurrenskraftiga lantbruk. Landets självförsörjningsgrad på livsmedel minskar alarmerande och vi behöver betande djur. Men vi landsbygdsbor behöver också ett fungerande vardagsliv och många är exemplen på hur vi med relativt små stöd från landsbygdsprogrammet fått till samarbeten som bygger den vardagliga infrastrukturen och viktig lokal identitet. Vi landsbygdsbor måste kunna samarbeta om vi ska ha ett fungerande vardagsliv eftersom vi bor så spritt så att den kommersiella marknaden eller den offentliga sektorn bedömer att det inte lönar sig att hålla igång sina verksamheter.  Sådan är situationen oavsett om vi bor i Norrlands inland eller på Österlen.

Ett fungerande vardagsliv är också en vital förutsättning för att människor ska ta steget och flytta till den landsbygd de drömmer om. För visst finns det många som vill men inte vågar ta steget. Det räcker inte att det finns möjligheter till försörjning. Flyttbeslut grundas på en mängd olika skäl, men en bygd med egen lokal identitet och med engagerade och samarbetande människor är lättare att upptäcka och attraheras av.

Till sist vill jag dela med mig ett av mina guldkorn från innevarande period med landsbygdsprogrammet. Vid två tillfällen har jag haft glädjen att besöka Landsbygdsnätverkets första Ullbaggevinnare i kategorin företagare. Lerbäcks teater har tack vare stöd från landsbygdsprogrammet utvecklat teaterverksamhet som idag sysselsätter 12 helårsanställda. De driver en välbesökt året-runt teater på rena landsbygden helt utan några kulturstöd. Deras satsning har gett spin-off effekter i bygden. Bönder levererar till teaterns restaurang. Ett mindre hotell i närheten har fått uppsving och byggt ut. Satsningen hade inte skett utan stödet, alltså ingen s.k. dödviktseffekt. Stödet har inte konkurrerat ut någon annan verksamhet som inte fått stöd, d.v.s. ingen undanträngningseffekt. Hoppas vi får chans att fortsätta stödja guldkorn som denna även i kommande programperiod.

Maria Gustafsson, verksamhetsledare för det nationella landsbygdsnätverket

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Gästbloggare och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Landsbygdspolitiken behöver smörjmedel!

  1. Bertil skriver:

    Landsbygden försvinner för markägarna har inget att säga till om

    Markägaren har traditionellt straffats mycket hårt genom markkonfiskation i form av biotopskydd, Strandskydd, Naturreservat, Natura 2000, jägarintressen, missbruk av allemansrätten med t ex
    bärföretag i massor etc. Ta bort överprövningsrätten för Länsstyrelsen och satsa på mer kommuner att få satsa på utveckling av landsbygden så att den inte försvinner helt som det är på väg att göra.

  2. Ping: Topp tio, årets mest lästa inlägg | Se landet

  3. Ping: Nya landsbygdsverket är igång | Se landet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s