Borgeby fältdagar -lantbruksmässa i europeisk toppklass!

Från skalbaggsås till skördetröskor och från reducerad jordbearbetning till ekologisk fruktodling. Borgeby fältdagar är ett Mecka för lantbrukare och rådgivare. Idag skriver Thorsten Rahbeck Pedersen (bilden) ett inlägg inför årets evenemang.

Halmbala och projektledare

Borgeby fältdagar har utvecklat sig enormt sedan starten 1999. Det året deltog 150 av HIR Malmöhus kunder i ett arrangemang inför höstsådden. Förra året kom nästan 17 000 besökare och 300 utställare under mässans två dagar.

Som dansk invandrare känner man sig nästan hemma på mässområdet. Många  ”Landboföreningar” skickar busslastar med nyfikna danska lantbrukare till mässan. De senaste åren har Borgeby fältdagar blivit mer och mer internationella och det kommer numera deltagare från hela norra Europa.

Jämfört med många andra mässor är fördelen med Borgeby fältdagar att man kan se maskinerna i aktion. Det är en stor skillnad på att se en radhack fräsa omkring i fältet och att se den stå still i ett hörn inomhus. Dessutom finns det många spännande demonstrationsodlingar.

Jordbruksverket är som vanligt med på mässan. Vi har ett eget tält med massor av information och demonstrationsodlingar. Våra experter hjälper dessutom till i Hushållningssällskapens kunskapstält.

Vi har i år fokus på integrerat växtskydd. Integrerat växtskydd innebär att man i första hand använder förebyggande åtgärder och icke-kemiska metoder om man får problem med ogräs eller skadegörare. Det kan till exempel vara resistenta sorter eller att man gynnar nyttodjuren som äter skadeinsekter.

Jordbruksverkets växtskyddscentraler håller hela växtsäsongen koll på sjukdomar och skadegörare och rapporterar om läget i sina nyhetsbrev. Även denna kunskap är en viktig del av ett integrerat växtskydd.

Om du besöker vårt tält kan du få se bibatterier, tvestjärthotell, och en skalbaggsås  http://www.youtube.com/watch?v=YIb76uEJQJ. Eller kanske prata med oss om Greppa näringen eller ekologisk odling. På mässan presenteras också Jordbruksverkets nya app om nyttodjur som äter skadeinsekter. Den kan även du som inte besöker Borgeby se. Och man behöver inte vara bonde för att ha nytta eller glädje av den. Varför inte testa den nästa gång du ser något kryp i trädgårdslandet i sommar.

Skalbaggsås

Skalbaggsås

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Gästbloggare och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s