Nu finns Allt om landet tillgänglig, äntligen!

Kunskap är nödvändigt för att vi ska förstå vad som händer i Sveriges landsbygder, så att vi kan agera medvetet och vara en positiv kraft för landsbygdsutveckling. Därför har vi inlett ett arbete för att samla statistik om landsbygden. Allt om landet, som vi lanserar idag, är ett led i detta arbete.

Frågan om vad landsbygd är innehåller ofta en önskan om en definition, så att vi pratar om samma sak. Vi har en administrativ definition som skiljer landsbygd från gles landsbygd och stad från storstad. Men, lika lite som kunskapen om hur många invånare en stad ska ha för att kallas stad ger oss förståelse kring vad en stad är, lika lite bidrar administrativa definitioner av landsbygd till att förstå vad landsbygd är. Det är kunskapen, känslan och berättelsen om vad landsbygd är och kan vara som är intressant.

Allt om landet är en webbpublikation som samlar kunskap om Sveriges landsbygder. När vi nu har vi tagit fram och systematiserat statistik ser vi mönster och trender. Materialet väcker därför minst lika många frågor som det svarar på. Varför ser det ut som det gör? Och, vad får det för effekter att det ser ut som det gör? Det har vi inte svar på nu utan här behöver vi gå vidare, med analys, bearbetning och tanke.

Allt om landet är en webpublikation och ska läsas som sådan. Vi har inte gjort den bara för vår del utan vill förstås att den ska användas av kommuner, regioner och de som vill veta mer om landsbygd. Ju mer den används desto större värde får den. Det är en bra sak med kunskap, den kan ”konsumeras” flera gånger.

För någon månad sedan när jag var på regeringens attraktionskraftsdag fick jag höra att vi nu ska lämna kunskapssamhället och istället gå in i ett T-samhälle, ett tankesamhälle. I alla fall enligt en betraktelse från Kairos Future. Lite jobbigt att höra när vi nu snart var i mål med vårt kunskapsprojekt. Men efter att ha lyssnat vidare om T-samhället håller jag med, och känner mig också stärkt i vår satsning i att göra statistiken tillgänglig för analys av många. Kunskap som inte omsätts i tanke är värdelös. Liksom tankar utan någon kunskapsbas kanske inte löser så många problem. Så satsningen är nog rätt även i ett T-samhälle.

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Forskning och kunskap, Möjligheter och hinder, Spaning, Vad är landsbygd?. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nu finns Allt om landet tillgänglig, äntligen!

 1. Bertil skriver:

  Värna landsbygds utvecklingen

  Det borde verkligen göras en översiktsplan över flera sjöar och hav. T ex att få sätta upp ett fritidshus på 30 k.v.m. Ungefär 50 meter från vattnet. Det borde vara en zon bara runt stugan på ungefär 10 k.v.m. Där det bara är privat inom den zonen. Resten av marken kan vara tillgängligt för allemansrätten. Därav en kompromiss med strandskyddet. Så att fler får chansen att bygga i strandlägen. Men samtidigt ska folk kunna få gå i land och plocka sina bär och bada tälta och vad de nu vill göra. Så tycker ett gäng markägare det skulle få vara…

 2. Bertil skriver:

  Atterfallshus varför?

  Varför skulle någon vilja bo i en 25 kvm bod på någons gård? Bygg billiga lägenheter istället. För att få sätta upp en Atterfallsbod måste man alltså ha en godkänd bygganmälan för att få bygga,

  och det kräver precis samma handlingar som ett bygglov, det är bara beslutsprocessen som är något ändrade det är allt. Det är helt idiotiskt att säga att denna Atterfallsbod är bygglovs fri, för

  det är den inte. Vid strandskyddade områden gäller alla hav, sjöar och diken där får du inte sätta upp något sådant Atterfallshus på 25 kvm alls om det inte finns hus vid vattnet sedan förut då går det bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s