Unga ”gröna” kvinnor vill bo på landsbygden

Vi har låtit Ungdomsbarometern undersöka var unga vill bo i framtiden. Det är hos kvinnorna som det största intresset för landsbygden finns.

boendepreferenser

Förutom frågor kring framtida boende fick ungdomarna i undersökningen svara på en rad andra frågor kring intressen, värderingar och utbildning. Bland de som idag bor i staden men kan tänka sig landsbygden har många ett stort miljö-, djur och naturintresse.

djur miljö landsbygd Kort efter att jag sett denna rapport läste jag om en nystartad sektion av Naturskyddsföreningen i Tingsryd. Ett antal unga kvinnor från Sverige, Grönland, Belgien och Holland har satt igång föreningen. Syftet är att väcka människors intresse för miljö och en levande landsbygd. Samåkningsprojekt, klädbytardag och fågelskådning står på agendan.

Denna nya grupp speglar precis det ungdomsbarometern pekade på. Unga kvinnor med stort engagemang för miljö och natur lockas av ett annat liv på landet. Kunskap som är viktig för de landsbygdskommuner som vill se en inflyttning. Här finns en målgrupp.

Rapporten innehåller mer spännande siffror och data, vilket jag kommer att skriva om längre fram. Rapporten hittar du här. refereras i RAdio här och i expressen här

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Forskning och kunskap, Möjligheter och hinder, Miljö, klimat, landskap och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Unga ”gröna” kvinnor vill bo på landsbygden

 1. Ping: Tätort och glesbygd | Marianne Eriksson

 2. Carl skriver:

  Satsa på landsbygdens attraktionskraft

  Att bygga hus vid stränder ska inte ses som ett stort hot mot den svenska naturen utan som ett ökande av landsbygdens attraktionskraft, vilket i sig är mycket bra. Genom en förändring av strandskyddet skulle både äganderätten och värnandet av särskilt skyddsvärda stränder kunna stärkas så att fler kan få chansen att bygga strandnära och att det även finns plats för allemansrätten som också ska få vistas vid våra stränder.

 3. Ping: Topp tio, årets mest lästa inlägg | Se landet

 4. Ping: Landsbygdsmän i bakvattnet? | Se landet

 5. karinhellstrom skriver:

  Reblogga detta på Karin Hellström och kommenterade:
  Unga kvinnor med engagemang för miljö och natur vill bo på landet.

 6. Ping: Landsbygdstjejer -okända, osynliga men inte oviktiga! | Se landet

 7. Ping: Var är det bäst att bo som ung? | Se landet

 8. Ping: Girlvilles – science fiction med tveksamt syfte | ardin.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s