Är arbetslösheten småföretagarnas problem?

Vad ska till för att du ska anställa någon? En vanlig fråga från en politiker till en småföretagare. Uträkningar som visar att om alla ensamföretagare anställde en så skulle arbetslösheten vara löst, är inte heller ovanliga. Då kan man fundera över om arbetslösheten är småföretagarnas problem att lösa. Och om de ska lösa problemet genom att anställa en arbetslös.

Frågan om företagarnas roll och ansvar för arbetslösheten kom upp i diskussionen efter en föreläsning kring entreprenörskap för ett par veckor sedan. Att egenföretagare ges möjlighet att växa och anställa kan säkert vara en del i att lösa arbetslösheten. Fast det är viktigt att komma ihåg att en egenföretagare ofta skapar sysselsättning även om han eller hon inte anställer någon. Genom att köpa in tjänster ger en företagare grund för fler egna företagare. För en liten firma är det kanske mest rationellt att köpa in de tjänster man behöver när den egna tiden och kompetensen inte längre räcker. Kanske 5% av en ekonomiadministrationstjänst, 10% PR-konsult, någon som gör och sköter hemsidan, någon som fixar deklaration och bokföring och ytterligare någon som fixar städning av kontoret. Att istället hitta en person att anställa som sköter dessa uppgifter är nog svårt.

De åtgärder som kan leda till fler småföretag liksom de som kan leda till att småföretagare anställer kan delvis vara samma. Blir det lättare att vara företagare borde det locka fler att bli det, liksom det kan locka fler att växa och anställa. Det viktiga är väl dock att inte tjata och fråga sönder de företagare vi har. Jag förstår om man tröttnar på frågan när man ska anställa, om man faktiskt överhuvudtaget inte har den ambitionen. Man kanske har valt att bli egenföretagare just för att slippa vara anställd och slippa vara chef, att få vara själv.

Någon på seminariet menade att politikernas vision om att företagare ska skapa sysselsättning genom att anställa är ett resultat av att vi i Sverige ser anställning, snarare än eget företag som det normala. För oss som myndighet är det nog viktigt att tänka att arbetslöshetsproblemet är inte småföretagarnas. Men, de kan vara en viktig del av lösningen.

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i jobb, Spaning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s