365 goda matnyheter

Varje dag presenteras en god nyhet på från Matlandet Sverige. Idag handlar den om ett projekt för viltkött.

viltmat

Med målet att skapa en hållbar affärskedja för viltmat från skogen till tallriken tog projektledaren Sven-Erik Larsson sig an viltmatprojektet med hull och hår. Det har engagerat och skapat nya nätverk, men framför allt många nya portioner mat med vilt som huvudingrediens.

Målet var fler företag inom vilt, mat, turism och jakt samt att stärka kunskapen och efterfrågan hos allmänheten och skapa kontakter mellan de olika intressenterna. Restauranger fick hjälp med att hitta råvarorna från jägare eller en vilthanteringsanläggning. Det blev en formidabel succé! På en vecka första veckan i november 2010 såldes 10 000 portioner. Det fick mycket uppmärksamhet.

2011 engagerades närmare 500 kommunala kök. Men satsningen omfattade även krogar och butiker. Resultatet blev 135 000-140 000 portioner. För 2012 var planerna att gå ut i hela Sverige kring en nationell viltvecka. Det blev dock bara tre eller fyra län förutom Västmanland och 450 000 portioner vilt serverades.

Efterfrågan på viltmat har ökat och projektet har bidragit till att få upp ögonen för viltets potential, menar Sven-Erik. Mer om projektet kan du läsa här.

Matlandet Sverige är en bred och långsiktig satsning för att göra Sverige till ett matland. Regeringen har beställt en utvärdering av satsningens effekter hittills. Denna presenteras idag. http://www.regeringen.se/sb/d/16752/a/209509

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Mat, Möjligheter och hinder, Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till 365 goda matnyheter

 1. Arne Gunnarsson skriver:

  Att äta sina vänner?????
  Ja, vilt är bra. Men när man kommer till tamdjur, så säger många säger att de inte vill äta kött från djur som man klappat och pysslat om. Jag förstår dem. Men egentligen borde man tänka tvärt om. Man borde inte äta kött från djur som aldrig någon klappat. Som aldrig någon brytt sig om. Som under sitt korta liv endast betraktats som billigast möjliga industriråvara.
  Arne Gunnarsson, Landsbygdspartiet (LPo)

 2. Folkpartist skriver:

  Nordegren fick då ner hästbiffen – men man undrar om Christel Gustavsson har alla hästar hemma!

 3. Ping: Relation till vilt avgör vår attityd till jakt | Se landet

 4. Ping: Bocuse we´re worth it! | Se landet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s