I skuggan av hästköttet, vad vill vi veta om maten, egentligen?

Hästköttskandalen håller i sig och debatteras ännu. Samtidigt verkar åsikterna vara delade kring vad det är som är mest skandalöst. Att någon har ägnat sig åt falsk marknadsföring eller att vi äter häst. Oavsett matvara är det självklart alltid konsumentens fulla rätt att veta vad man köper och vad man äter. Det finns inga giltiga skäl till att information ska undanhållas eller förvanskas.

I en undersökning som Vi konsumenter gjort var intresset stort bland Sveriges konsumenter att få mer information kring innehåll och produktionssätt genom märkning. Ägg är en vara där vi idag kan välja bland uppfödningssätt, men äggen är ett undantag. Konsumenter vill ha mer sådant, även på köttsidan. Vi vill ha information om hur djuret är uppfött. Varför finns det då inte?

I veckan var det ett inslag i radioprogrammet Tengby och Epstein i P1 där programledarna skulle äta hästkött i direktsändning. Tengby gjorde så medan den kvinnlige programledaren inte kunde förmå sig till detta. Sedan följde en diskussion där Tengby sa att han skulle bjuda familjen på häst. Epstein undrade om han skulle tala om för barnen vad det var. Nja, inte innan, det är ju onödigt, men efteråt.

Jag tycker hela den där dialogen och episoden ganska väl speglar vår ibland ologiska och strutsliknande attityd till vad vi stoppar i munnen. Det vi inte vet har vi inte ont av. Och när någon upplyser oss blir det jobbigt. Vill vi egentligen veta? Vad lär Tengby sina barn när han väljer att inte berätta vad maten innehåller? För att skydda dem från vadå?

I ett annat radioinslag uttryckte en kvinna avsky över att vi åt hästar. Anledningen var att detta ju var djur som någon gullat med, haft en relation till och gått och pysslat med. Då var det osmakligt att äta dem. Men, vad pläderar hon då för? Att vi ska behandla de djur vi äter på ett rent tekniskt, icke känslomässigt sätt? Jag kan garantera att det på flera håll faktiskt gullas en hel del med kossor, får och grisar som sedan ska ätas. Är det fel?

Handlar det om en medveten distansering? De flesta förstår nog att man får det man betalar för, samtidigt är ju det där billiga så lockande. Kanske till och med så lockande att vi låter oss luras. Eller handlar det om att de flesta i dagens urbaniserade samhälle inte har någon naturlig kontakt med livsmedelsproduktionen? Och faktiskt inte heller är intresserade av att veta hur den går till, eller om djuren under sin livstid skapat känslor hos sin ägare. Emil och griseknoen är nog inte mer än en avlägsen saga för de flesta.

Vårt budskap från rapporten om hållbar köttkonsumtion, välj kött med omsorg, var inte helt lätt att nå ut med. Att beskriva gott smittskydd, god djurhälsa, låg antibiotikaanvändning och miljöpåverkan är ingen kioskvältare. En veckas skandalrapportering i media på temat hästkött, ger en större effekt än någonsin våra rapporter förmår göra. Och efter denna veckas lasagnerapportering tror jag medvetenheten hos konsumenten att man har ett val, och att det valet är viktigt har ökat.

Hemma handlar det inte om vilket djurslag som ligger på tallriken utan ofta faktiskt vilket djur. Älgkalven som farbror sköt, den tjurige baggen eller det stora vildsvinet. Och ska sanningen fram har jag nog också försökt lura något mycket litet barn att broccolin inte är en broccoli utan ett grönt rymdskepp from outer space. Men det ska jag sluta med!

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Mat, Miljö, klimat, landskap, Spaning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s