Vildmark lockar inte tjocka plånböcker

Dieter Müller är professor på Umeå Universitet där han forskar på landsbygdsturism. Dieter är nu tredje forskaren på kort tid som jag hör säga att landsbygdsforskning inte är prioriterad i Sverige.  En teori som Dieter förde fram var att Sverige vill vara så modernt, och inte anser sig ha råd med områden som går i en annan takt.  Dieter menade också att landsbygden är intressant i relation till staden, men inte ensamt. Däremot är det ingen som kommer på att ställa kravet att stadsforskning ska bevisa sitt berättigande genom att beskriva nyttan för landsbygden.

När det gäller offentliga satsningar på turism är det en övervikt på Norrland. Satsningar som kanske gjorts för att skapa arbeten och som en konsekvens av nedgång i andra branscher, vilket inte alltid är så lyckat. Funkar inget annat kanske inte heller turism funkar.  Och för att det ska funka måste hela kedjan funka, från transporter, upplevelser, mat, boende och kompetent personal. Dagens turister är resvana och har höga krav.

Dieter påpekade också att när vi lockar med vildmark och allemansrätt lockar vi inte tjocka plånböcker. Då signalerar vi stället små möjligheter att göra av med pengar och billigt.

Vårt arbete med gastronomiska regioner och Matlandet Sverige menade Dieter var positivt om Sverige har ambitioner som turistland. Matkultur och ”matsärart” är viktigt för många av dagens turister. En annan åtgärd som Dieter ansåg att vi på Jordbruksverket bör prioritera är kompetensåtgärder för att få duktiga företagare inom turism. Det tredje rådet var att fokusera snarare än att smeta ut jämnt. Alla orter har inte turismpotential, bättre att satsa rejält där den bästa potentialen finns.

Spännande forskning, och också värdefull sådan för Jordbruksverket i vårt arbete att främja hållbar landsbygdsutveckling.

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Forskning och kunskap, turism. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s