Skilj på produktion och konsumtion

Idag skriver Gabriella Cahlin och jag på svd opinon http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sveriges-kottproduktion-bor-oka_7862654.svd

Vi har förstått att det är väldigt svårt för de flesta att förstå skillnad mellan produktion och konsumtion. Köttproduktionen är nationell och här minskar de svenska utsläppen. Köttkonsumtionen sker på en global marknad, och här ökar de svenska utsläppen.

Om vi inte börjar diskutera dessa begrepp separat kommer vi aldrig fram. Samtidigt hänger de ihop, självklart. Detta har jag skrivit om i flera andra inlägg, läs gärna deskridskorm.

Nu blir det skridskoåkning på dammen, och därefter vildsvinsgryta.

 

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Mat, Möjligheter och hinder, Miljö, klimat, landskap och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Skilj på produktion och konsumtion

  1. Anders Darenius skriver:

    Ett bra och klargörande inlägg som dock inte fångar upp Per Jensens synpunkter och fortfarande lider av åsikten att det uteslutande är livsmedelsproduktion som håller landskapet öppet (”Vi bryter inte heller ny naturmark till bete eller foder i Sverige utan har i stället en igenväxning. En förutsättning för att bevara landsbygdens miljövärden och livskraft är betande djur för kött- eller mjölkproduktion.”) Ständigt glöms hästarna bort. Vi har lika många hästar som mjölkkor (drygt 350 000) och har potential för ytterligare lika många ston och unghästar. Är hästarna klimatpåverkan större eller mindre än de livsmedelsproducerande djurens?

    • Se landet! skriver:

      Hej. Hästarna är med i rapporten. SIK har gjort klimatberäkningar på svenska hästar och det skiljer väldigt beroende på storlek, hur mycket de reser och vilket foder de äter. De som har störst klimatbelastning ligger på samma nivå som en medelsvensk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s