Det är skillnad på kött och kött

Ikväll medverkar jag i en tv-debatt om kött i SVT:s Debatt.

I tisdags presenterade vi vår rapport om en hållbar köttkonsumtion. Den väckte stor uppmärksamhet och många har reagerat. Men det har också florerat felaktigheter.  Uppfattningen att vi förordar någon form av köttskatt stämmer inte. Däremot lyfter vi i rapporten fram kunskap och olika perspektiv och konsekvenser av köttkonsumtionen. Och resonerar också om möjliga styrmedel som komplement till frivillighet.

För faktum kvarstår: Köttkonsumtionen i världen är inte hållbar och behöver minska, framförallt i västvärlden. Vi behöver också tänka på att välja det kött vi äter med omsorg. Som jag har skrivit förut; Det är skillnad på kött och kött, det är till och med skillnad på kyckling och kyckling.

Ur ett hållbarhetsperspektiv så ligger svenskt kött bra till. Vi ser att klimatpåverkan från den svenska köttproduktionen minskar, men samtidigt ökar klimatpåverkan från konsumtionen. Anledningen är att vi äter alltmer kött och att en ökande andel av köttet importeras.

Det svenska köttet står sig väl i en internationell jämförelse, med effektiv produktion, låg användning av antibiotika och god djurvälfärd. Svenskt kött skulle därför kunna ha en stor potential om fler konsumenter valde kött utifrån hur det har producerats.

Alltså, vi i västvärlden behöver äta mindre kött om vi ska klara klimatutmaningarna. Och vi behöver fler som väljer hållbart kött. Och i det ligger en stor möjlighet för svensk hållbar köttproduktion. Det är mitt budskap i debatten ikväll.

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Mat, Miljö, klimat, landskap och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s