Välj kött med omsorg 2

Vi föreslår ingen svensk köttskatt. Det fick bli ett av huvudbudskapen sedan flera medier http://www.svd.se/nyheter/inrikes/regeringen-sager-nej-till-kottskatt_7848580.svd,  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sa-lite-rott-kott-bor-du-ata-i-veckan_7847348.svd http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16109775.ab , gått ut och sagt att vi gjorde det. Synd, vi hade inte tänkt oss så mycket fokus på ett icke-förslag. Samtidigt hade vi farhågor om att det kunde bli så. Frågan om köttskatt är laddad och har starka falanger, på båda sidor.

Vi har utrett en rad möjliga styrmedel för en hållbar köttkonsumtion. Information, kunskap och märkning är informativa och bra, men kommer troligen inte att räcka. Vi har även utrett för- och nackdelar med en koldioxidskatt på kött i konsumtionsledet. Vi ser stora svårigheter med en köttskatt, inte minst att utforma den så att den verkar för att det minst hållbara segmentet försvinner. Och, vi säger att ska en skatt få önskvärda effekter måste den vara internationell, annars kommer det bara att leda till att produktionen flyttas. Det i sin tur riskerar leda till mer miljöpåverkan snarare än mindre. Samtidigt bedömer vi att det behövs någon form av styrmedel om vi ska kunna få ner klimatutsläppen från vår livsmedelskonsumtion.  Här hittar du vårt pressmeddelande och rapporten.

En lärdom är att det är svårt att diskutera konsumtion utan att komma in på produktion.  I Sverige har vi en ”ohållbar köttkonsumtion” och en ”hållbar köttproduktion”, i relativa termer mätt. Rapporten handlar om problemet med den ohållbara köttkonsumtionen.

I en forskarstudie (Stakeholders on Meat Production, Meat Consumption and Mitigation of Climate Change: Sweden as a Case, J Agric Environ Ethics, 2012) har Henrik Lerner m.fl konstaterat att det kan vara så att svensk köttproduktion kan stå som internationellt föredöme i strävan att minska klimatpåverkan och öka djuromsorgen. Det budskapet står inte i konflikt med budskapen i vår rapport.

Jordbruksverket har ett brett ansvarsområde och hanterar många frågor som kopplar till köttfrågan. Smittskydd, landsbygdsutveckling, djuromsorg, miljöfrågor, konkurrenskraft, konsumentperspektiv osv. Därför har vi också tagit fram rapporten, för att visa på helheten.  För att öka kunskapen och för att belysa att det är skillnad på kött och kött, det är till och med skillnad på kyckling och kyckling. Vi behöver en medvetenhet och kunskap om detta.

Köttdebatten har vi nog bara sett början av tror jag. Köttfrågan rymmer så många stora viktiga frågor. Det handlar om vilken miljö vi vill ha på det här klotet och det handlar om vad vi vill ha på tallriken. Det är också en debatt där vi lätt hamnar i ytterligheter. I den en stunden är allt kött dåligt och i nästa stund är kött oproblematiskt.  Vår ambition är att nyansera bilden, visa att det inte är svart eller vitt. Och vi hoppas att den debatt som nu är igång blir konstruktiv.

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Mat, Miljö, klimat, landskap och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Välj kött med omsorg 2

  1. Arne Gunnarsson skriver:

    Fick en länk till en tidningsartikel som jag tycker är bra. Det är ju utmärkt att miljökonsekvenser analyseras, men det är tråkigt när media lyfter fram spektakulära delar på ett sätt så att det finns en risk att den miljövänliga svenska produktionen skadas. http://st.nu/medelpad/1.5523847-inte-roligt-att-utpekas-som-en-miljobov

    • Se landet! skriver:

      I media blir det svart och vitt. Jag förstår att lantbrukare kan känna frustration och känna sig som miljöbovar. När de samtidigt gör en jätteinsats för biologisk mångfald och skapar ett fullvärdigt livsmedel. I en ny undersökning vi har gjort, som snart ska publiceras ser vi också att en majoritet av svenska bönder är klimatmedvetna, och ser att de har en roll att spela. Detta måste också konsumenterna bli medvetna om. ATt deras val spelar roll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s