På forskningsfronten, en del nytt!

Jag har just lyssnat på forskaren Cecilia Waldenström under ett seminarium på temat kopplingar lantbruk-landsbygd. Cecilia började med att klargöra att området är alltför lite beforskat. Inom SLUs satsning ”future agriculture” kommer en del därför att handla om just kopplingen lantbruk-landsbygd. Sedan gav Cecilia intressanta utblickar och resultat av det som ändå finns.

I det vägval som idag finns för lantbrukare att öka sin lönsamhet ligger förstås konsekvenser för landsbygden. Några av de alternativ hon tog upp var att effektivisera för att kunna producera mer billigare på en marknad där priset är viktigast, att nischa sig och skapa kvalitetsprodukter för en mindre exklusivare marknad, att diversifiera med fler verksamheter.

Forskningsresultat är ju trevligt, Och kanske något som de flesta bläddrar fram till när de läser ett forskarpek. Efter att ha läst abstract brukar jag gå rätt på metod. Det är ju så spännande att läsa. Vad har de egentligen gjort, för att komma fram till det de har kommit fram till? Ofta mer spännande än vad de faktiskt kommit fram till.

Ett nytt forskningsprojekt som FORMAS beviljat 7 miljoner till ska undersöka de bakomliggande orsakerna till illegal jakt på stora rovdjur. Hur ska det gå till? Man kan ju inte gärna gå ut med ett upprop. Har du ägnat dig åt illegal jakt och vill vara med i min forskarstudie? En utmaning! Och troligen spännande både metod- och resultatdel.

Kenneth Hermele, humanekolog vid Lunds universitet har disputerat på ”gamla dar” (om jag får säga så, menar då förstås gammal i relation till att de flesta disputerar som relativt unga). Titeln på avhandlingen är Land Matters –Agrofuel, unequal exchange and appropriation of ecological space. avhandlingen

Denna avhandling saknar metoddel! Men jag ska försöka läsa ändå. Hermele pratar om mark som strategisk resurs. Den landgrabbing som Japan, Kina mfl håller på med menar han är på samma tema som att vi använder produkter producerade på ”annans” mark.  Han talar också om att vi nått Peak soil.

Aleklett har talat om Peak oil  i tio år, Richard Heinberg om peak Phosphorous och peak everything i fem år och nu kommer då Hermele med Peak Soil.

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Forskning och kunskap, Miljö, klimat, landskap och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till På forskningsfronten, en del nytt!

  1. Arne Gunnarsson skriver:

    7 miljoner till forskning om bakomliggande orsaker till illegal jakt på rovdjur??? Lika dumt som forskning om vattnets betydelse för sjöfarten. Struntforskning!! Den s.k. forskaren bor säkert i någon större stad. Flytta till ett rovdjursområde, köp några får, prata med folk på byn så vet han/hon alla de bakomliggande orsakerna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s