Exploatering, igenväxning och marginalmarker

Häromdagen fick jag en fråga. Du som är från Jordbruksverket, vad tycker ni om länsstyrelsen i Skånes vision om nollexploatering av åkermark? Det måste väl ni gilla?

Mitt svar, -vi har ingen annan åsikt i den frågan än politiken och politiken har ingen åsikt i frågan om det är ett problem att svensk åkermark försvinner. Så lade jag till att i Sverige är igenväxning en betydligt vanligare orsak till att åkermark försvinner än exploatering. Igenväxning eftersom vi föredrar att odla mer och mer av våra livsmedel på andra länders åkermark.

Enligt en rapport från KSLA, Jorden vi ärvde -åkermarken i ett hållbarhetsperspektiv http://www.ksla.se/publikationer/kslat/kslat-nr-6-2012/ , använder vi i Sverige 0,4 ha jordbruksmark per person till livsmedel men har numera bara 0,3 ha per person i Sverige. Globalt finns 0,2 ha per person.

Sedan bör man ju i denna fråga påpeka att det är skillnad på jordbruksmark och jordbruksmark. Mycket av det som exploateras är den mest högavkastande och ”bästa” åkermarken.

Idag ska jag vara med på ett seminarium om marginalmarker. Marginalmarker brukar man kalla potentiella jordbruksmarker som idag inte används till någon avsiktlig produktion. Mark med begränsad konkurrensförmåga – ekonomiskt eller biogeofysiskt under dagens förutsättningar. Exempelvis träda eller igenvuxen åkermark.

Kan det vara så att dessa marker kan bidra både till en energiomställning och en landsbygdsutveckling?

För ett år sedan gav regeringen Miljömålsberedningen i uppdrag att ta fram ett förslag till strategi för en långsiktigt hållbar markanvändning.  Så kanske det blir en politisk vilja kring bevarande av jordbruksmark i framtiden, eller inte.

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Möjligheter och hinder, Miljö, klimat, landskap och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Exploatering, igenväxning och marginalmarker

  1. Sven Henriksson skriver:

    Eftersom igenväxning, i mina trakter i nordöstra Skåne är ett stort problem undrar jag var man kan hitta uppgifter om hur mycket betesmarker som växer igen / planteras. Vi försöker motverka detta med http://www.lokalkött.se.

  2. Se landet! skriver:

    Vi håller på med en rapport kring detta som planeras vara klar inom kort. Du får hålla utkik på vår hemsida. Det kan ju också vara så att länsstyrelsen har tagit fram något lokalt material. Så har de gjort i Västra Götaland där de jämfört mark (block) som ingår i stödsystemen 2007 och 2011.

  3. Ping: Exploatering, igenväxning och marginalmarker | Den Goda Jorden - ideell förening

  4. Ping: Stadens motor behöver landsbygdens bränsle | Se landet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s