Arena hållbar stad

På väg från Göteborg och konferensen Arena hållbar stad. Ett arrangemang i samband med att delegationen för hållbara städer nu slutfört sitt uppdrag. Ni kanske undrar varför en landsbygdsstrateg intresserar sig för hållbar stadsutveckling?

Eftersom det finns så många beröringspunkter. För det första är en hållbar samhällsutveckling beroende av både en hållbar stads- och en hållbar landsbygdsutveckling. För det andra är en hel del av problemen gemensamma och ibland också en del av lösningarna. Här finns alltså en del att lära.

Klimatutmaningen med en omställning till ett transportsnålt, energisnålt och resurssnålt samhälle är gemensamt. Gemensamt är också att det är människor som måste agera. Människor måste kunna försörja sig, utveckla meningsfulla relationer och påverka sin situation och lokala beslut. Däremot kan lösningarna behöva se olika ut i staden och på landet.

Staden har en del utmaningar som inte landsbygden har. Dagvattenhantering, trängsel, brist på grönytor, buller, dålig luft och brist på rent vatten till exempel. Och landsbygden har utmaningar som är mindre i staden, långt till service, avsaknad av kollektiva färdmedel, litet utbud av kultur och utbildning för att nämna några områden.

Janna Valik, GD på Boverket, nämnde att de i slutet på månaden ska leverera ett regeringsuppdrag. En vision för Sverige 2025. Det låter lite lustigt men hon sa faktiskt så. Grunden i denna vision är att människor i Sverige 2025 kommer att vilja och kommer att välja att leva i större städer. Ja, det kan jag tro. Kanske en del också kommer att vilja leva i något annat än större städer. Och frågan är då om vi haft en styrning och utveckling under dessa 13 år som gjort att det går att välja.

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Miljö, klimat, landskap, Spaning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s