Kunna och vilja

Vad är det som avgör var vi väljer att leva och verka? En viktig fråga om man ska förstå varför eller varför inte folk väljer landsbygden.  För att göra det enkelt handlar det om att kunna och att vilja.

Oavsett om det gäller stad eller land så måste man kunna få ihop livet. Det måste finnas en skola på rimligt avstånd om man har barn. Bredband och kommunikationer behövs om man ska driva verksamhet. Sysselsättning på plats eller inom pendlingsavstånd är viktigt liksom en rad andra servicefunktioner.

Att kunna kan också handla om trygghet, gemenskap, hälsa  eller ekonomi. Alla har inte råd att köpa boende på landet, och hyra är oftast inte ett alternativ. Jag har en granne som flytt storstaden för att få ren luft och må bättre. Alltför många inbrott på landsbygden kan göra att man till slut inte anser sig kunna bo kvar. Samtidigt säger sig en del söka sig till landet för att kunna ge en trygg uppväxt åt sina barn.

Det räcker dock inte med att kunna, vi måste också vilja. Här är statustrender, värderingar och synen på den egna självbilden och det egna livet viktiga utgångspunkter. I en undersökning som landsbygdsdepartementet lät göra med hjälp av SIFO var intresset för att bo på landet störst bland kvinnor mellan 15 och 29 år. I den gruppen kunde 70% tänka sig att flytta till landet. Just den grupp som i hög grad flyttar från landsbygden. Kanske för att de inte upplever sig kunna bo kvar då de vill utbilda sig och ha en karriär, också.

Ibland lyfts, förutom kunna och vilja, även böra. Böra skulle då vara den politiska dimensionen, att politiken anser att någon bör bo på landsbygden eller i staden och därför bedriver en politik åt det ena eller andra hållet.

Är det ett problem om folk vill ett men gör ett annat för att viljan inte är genomförbar? Svaret på den frågan överlämnar jag åt politiken.

Slutligen, urbaniseringens kraft är så stark att den numera också omfattar igelkottarna.

http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.469019/studie-igelkottarna-flyttar-in-till-stan

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Vad är landsbygd?. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kunna och vilja

  1. Ping: Kommunala landsbygdsutvecklare nätverkar | Se landet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s