Nu är det medvind!

Mycket på en gång. Mer pengar till tåg, satsningar på Norrlands gruvnäring och 600 miljoner till bredband. Det sipprar goda landsbygdsnyheter från budgetarbetet.

Som om inte det var nog presenterar Energimyndigheten idag en rapport som har stor betydelse för omställningen av landet, och landsbygden. De lägger en rad förslag på hur tillståndsprocessen för förnybar energi ska kunna effektiviseras. http://energimyndigheten.se/sv/Press/Pressmeddelanden/Sa-vill-Energimyndigheten-effektivisera-tillstandsprocessen-for-fornybar-el/.

Energiomställningen som ska leda till att vi grundar vår välfärd på förnybar istället för fossil energi är avgörande för landsbygdernas framtid. Ett hot skulle det kunna vara. Det kan också vara, och måste bli, en möjlighet.

Gemensamt för den förnybara energin är att den tar yta i anspråk för att produceras. Må det sedan vara sol, vind, vågkraft eller bioenergi. Och yta finns det på landsbygden.

Idag har varit en dag av möten med eldsjälar, fantastiskt. Det finns många som har idéer, trevligt att se dem som också genomför dem. All denna entusiasm och energi är också smittsam. Det känns bra, medvind.

Störst intryck på mig gjorde konstnärinnan Susanne Demåne. Hon sa att som kvinna måste man vara både ängel, prinsessa och hondjävul. Jag tror hon har helt rätt.

Blekinge påminde mig idag om min upplevelse av Costa Rica för flera år sedan. Likheten ligger i det otroligt omväxlande och småbrutna landskapet. Så många naturtyper på en så liten yta. Det händer något nytt i landskapet hela tiden. Och så nära. Det är inte långt till något. Slutligen de öppna, gästvänliga människorna som gärna visar och är stolta över vad de har.

Blekinge har sin lummiga kust- och skärgårdsmiljö, dal- och jordbrukslandskapet och skogsriket. Costa Rica har sin kust och mangroveträsk, sina bördiga sluttningar med kaffe och bananer och sina regn- och torrskogar. Same, same!

Annonser

Om Se landet!

Håkan Henrikson heter jag som är ansvarig utgivare för denna blogg. Jag är divisionsdirektör på Jordbruksverkets division för främjande och förvaltning.
Det här inlägget postades i Spaning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s